Πολιτισμός

09/05/2022 - 11:27

Η προτομή του Θεόφιλου στην Πετρούπολη

ΔΕΗ

women

Ο Πολιτιστικός σύλλογος των Μυτιληνιών της Πετρούπολης «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ¨» τοποθέτησε την προτομής του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, στο πάρκο στη συμβολή 25ης Μαρτίου και Κωνσταντινουπόλεως, Πετρούπολη, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την μέγιστη προσφορά του στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Με την ανέγερση αυτής της εικαστικής πρωτότυπης προτομής ο σύλλογος των Μυτιληνιών της Πετρούπολης εκπληρώνει ένα όνειρο πολλών ετών ως επισφράγιση της πολυετούς προσφοράς του για τον πολιτισμό στην πόλη της Πετρούπολης με την διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της γενέτειρας μας την Λέσβο.

 

 

 

δδ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΝΔ Νομού Λέσβου συμμετείχε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘Ο Θεόφιλος’, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. 

Συμμετείχε ο Πρόεδρος την ΟΛΣΑ κ. Νεκτάριος Βακάλης, εκπρόσωποι των Λεσβιακών Συλλόγων, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής καθώς και πολλοί Μυτιληνιοί οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. 

Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: 

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘Ο Θεόφιλος’ και προσωπικά εσάς κ. Πρόεδρε για την τιμή που μου κάνατε να συμμετάσχω σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση για έναν επιφανή Λέσβιο.

Και λέω επιφανή Λέσβιο, γιατί ο Θεόφιλος, κυρίες και κύριοι, δεν είναι απλά ο ζωγράφος της λαϊκής ρωμιοσύνης, αλλά είναι μέρος της Ιστορίας της επαναστατημένης Ελλάδας.

Για τη ζωή και το έργο του σας μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου ο κ. Ντούλας και ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ ο κ. Βακάλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον συμβολισμό που έχει η τοποθέτηση της προτομής στη συμβολή τριών ιστορικών οδών της περιοχής. 

Θα ήθελα να προσθέσω, ότι το έργο του Θεόφιλου ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι το 1929, όταν ο Στρατής Ευστρατιάδης (Τεριάντ) το ανακαλύπτει, συλλέγει έργα του και τα εκθέτει στο Παρίσι το 1936. Έκτοτε γίνεται ο Θεόφιλος, γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την καλλιτεχνική Ευρώπη. 

Δυστυχώς, όμως, δεν έζησε για να χαρεί αυτή τη διεθνή αναγνώριση γιατί πέθανε το 1934. Η σημερινή εκδήλωση, αγαπητοί φίλοι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούπολης, είναι μία πολυσήμαντη αναγνώριση του έργου αυτού του μεγάλου ζωγράφου μας. Και γι’ αυτό σαν απλός πολίτης της Λέσβου ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πετρούπολης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου». 

δ

Ο κ. Σταύρος Αγορταστός αναφέρει:

"Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του 'βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης και τα χωριά του Πηλίου και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε ό,τι του παράγγελναν, για να βγάλει το ψωμί του. Τον αποκαλούσαν αλαφροΐσκιωτο γυρολόγο, παλαβό, αχμάκη, τον περιέπαιζαν και τον κορόιδευαν!!

Αυτός ήταν που το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε ως τον Έλληνα αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, τον “παρθένο μαθητή των αισθήσεων”, ο οποίος, κατά τον Οδυσσέα Ελύτη “έδωσε έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο”.

Αυτός που ο Τεριάντ, μεγάλος πατριώτης και εμπνευστής κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα, ανακάλυψε και προσέδωσε κύρος στο έργο του, κινώντας το ενδιαφέρον της Ευρώπης, των διανοουμένων της εποχής .

Ο “εν ξιφήρεις” φουστανελάς μπήκε στις αίθουσες του πιο λαμπρού μουσείου.

Οι Λουδοβίκοι συναντήθηκαν με τον Αντώνη Κατσαντώνη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Μέγα Αλέξανδρο, την Αρετούσα.

Έργα απλά, ελεύθερα, γεμάτα φως, σοφία και γλαφυρότητα. Έργα που εδραίωσαν τον Θεόφιλο πρωτοπόρος της λαϊκής αυτής τεχνοτροπίας.

Ο Σεφέρης περιγράφοντας την καλλιτεχνική πορεία και την ζωή του Θεόφιλου αναφέρει, «Θυμούμαι πάντα τον Θεόφιλο, όταν συλλογίζομαι τον Μακρυγιάννη».

- Αυτός είναι, ο δικός μας Θεόφιλος!!! Ο Θεόφιλος που η προτομή του από χθες, έχει τον δικό της τόπο στο μικρό παρκάκι στην Πετρούπολη.

- Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘’Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ’’, στον πρόεδρο του Βαγγέλη Ντούλα και στον Δήμαρχο της Πετρούπολης!

Μοιράσου το άρθρο!