Πολιτισμός

11/02/2015 - 17:15

Το κεφάλι βρέθηκε ... το μυστήριο λύθηκε !

style="text-align: justify;">Το  θρίλερ της αναζήτησης του κεφαλιού της προτομής Βερναρδάκη έληξε χθες, αναδεικνύοντας μία ακόμα περίπτωση πλήρους ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου.
 
Τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας, αναζητούσε το κεφάλι της προτομής, αυτό φυλασσόταν σε αποθήκη του Δήμου, ενώ προϊστάμενος δημοτικής υπηρεσίας είχε προχωρήσει σε επαφές με υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διατεθεί συντηρητής που θα πραγματοποιήσει την αποκατάσταση της προτομής.
 
Αίσιο τέλος είχε η αναζήτηση του κεφαλιού της προτομής του Βερναρδάκη που βρίσκεται στο Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, το οποίο είχε εξαφανιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. Το κεφάλι έσπασε όταν ένα δέντρο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην προτομή, ξεριζώθηκε από τον άνεμο και έπεσε πάνω της, με αποτέλεσμα να τη ρίξει από το βάθρο.
 
Την ίδια μέρα, την Κυριακή δηλαδή, ένας υπάλληλος του Δήμου πέρασε και είδε το σπασμένο κεφάλι, ευτυχώς προνόησε και το μάζεψε αμέσως. Αυτό όμως που δεν έκανε, ήταν να ενημερώσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα, που είχε το συντονισμό της έκτακτης κατάστασης εκείνη την ημέρα. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, ένας εθελοντής έκοψε το δέντρο διαπιστώνοντας ότι η προτομή ήταν σπασμένη.
 
Ούτε αυτός ανέφερε κάτι, νομίζοντας πως έχουν επιληφθεί οι υπάλληλοι του Δήμου. Την Τρίτη, συνεργείο της Υπηρεσίας Καθαριότητας μάζεψε τα ξύλα του κομμένου δέντρου και άφησε την προτομή πεσμένη.
 
Την Τετάρτη το βράδυ, αναγνώστης τού «ΕΜΠΡΟΣ» ειδοποίησε στέλεχος της συντακτικής μας ομάδας ότι η προτομή ήταν χωρίς το κεφάλι και πεσμένη δίπλα στο βάθρο. Άμεσα πραγματοποιείται επικοινωνία με τον κ. Καρασάββα, ο οποίος μέχρι τότε αγνοούσε παντελώς το συμβάν.
 
Την επόμενη μέρα το πρωί, δημοσιογράφος μετέβη στο σημείο και βρήκε την προτομή επανατοποθετημένη στο βάθρο, χωρίς φυσικά το κεφάλι. Το συνεργείο της Καθαριότητας που είχε μαζέψει τα ξύλα, είχε βάλει ξανά την προτομή στο βάθρο.
 
Το ίδιο πρωί, ξεκίνησε και την αναζήτηση του κεφαλιού ο κ. Καρασάββας, χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από δύο δημοσιεύματα του «Ε», με το τελευταίο από αυτά να περιλαμβάνει την έκκληση του αντιδημάρχου για βοήθεια από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικά με το θέμα, η άκρη του νήματος τελικά βρέθηκε χθες.
 
Σύμφωνα με… πληροφορίες!
Η πληροφορία ότι το κεφάλι της προτομής βρίσκεται σε αποθήκη του Δήμου έφτασε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και από εκεί διασταυρώθηκε πως όντως άλλη υπηρεσία του Δήμου έχει επιληφθεί του ζητήματος.
 
Αρκετά εκνευρισμένος είναι με το θέμα ο κ. Καρασάββας, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει τίποτε άλλο πέραν του ότι «το κεφάλι βρέθηκε, το γλυπτό θα αποκατασταθεί και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα».
 
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως ενώ το όλο ζήτημα είχε πάρει αρκετή δημοσιότητα και εντός του Δήμου υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση αναζήτησης, παρ’ όλα αυτά ούτε ο υπάλληλος που βρήκε το κεφάλι, αλλά ούτε και τόσοι άλλοι συνάδελφοί του, σκέφτηκαν να ενημερώσουν τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, ο οποίος αναζητούσε εναγωνίως να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση.
 
Τέλος καλό, όλα καλά για την προτομή του μεγάλου Λέσβιου διανοουμένου, που σίγουρα αν βλέπει τα όσα γίνονται, θα γελά και ο ίδιος με το μπέρδεμα που δημιούργησε το «κεφάλι» του.
 
πηγη: εφημεριδα ΕΜΠΡΟΣ 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee