Πολιτισμός

14/02/2014 - 19:09

Kοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Πλωμάρι από το «Το Πόλιον»

style="text-align: justify;"> 
Το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, στο ΄΄Πολύκεντρο΄΄ Πλωμαρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», παρουσία πλήθους κόσμου.
 
Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος Στάθης Μεταξής, οι ιερείς Δημήτριος Γιαμμουγιάννης, Βασίλης Χαρέλλης του Πλωμαρίου και Στρατής Κακάμπουρας του Αμπελικού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεολόγος Πατερέλλης, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Προκόπης Γυμνάγος, μέλη και φίλοι του Συλλόγου και πολλά παιδιά. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
 
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον» κ. Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα ΄΄καλωσόρισε΄΄ εκ μέρους όλων των μελών του Δ. Σ. τους παρευρισκομένους με πολλές ευχές Υγείας, Αισιοδοξίας, Αλληλεγγύης και Ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Ευχές και στο Σύλλογο, που διανύει το 15ο έτος δημιουργικής πορείας του, να συνεχίσει την πολύπλευρη δραστηριότητα με όραμα την ανάδειξη και προστασία του φυσικού, δομημένου και ιστορικού περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής Πλωμαρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου και σκοπό τη συμβολή του στην πολιτιστική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη του. Επίσης, ανακοινώθηκε η παραχώρηση αίθουσας από το Δήμο Λέσβου προς το Σύλλογο, μετά από 15 χρόνια δημιουργικών δράσεων του καθώς και οι ευχαριστίες του Συλλόγου προς όλους που βοήθησαν γι αυτό.
 
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον Δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Ιατρικής κ. Μάκη Αξιώτη, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς του στον Πολιτισμό και στο Περιβάλλον του Πλωμαρίου και όλης της Λέσβου καθώς και στις Ποτοποιίες του Πλωμαρίου, επίσης ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της  πολύτιμης προσφορά τους στην Προβολή και την Ανάπτυξη του Πλωμαρίου. Συγκινητική ήταν και η αφιέρωση της τιμητικής αυτής διάκρισης από τον κ. Στάθης Βαρβαγιάννη στον πατέρα του Γιάννη και τους παλιούς ποτοποιούς Δημήτρη &Παναγιώτη Γιαννατσή, Γιάννη Γιαννουλέλλη, Γιάννη Αρβανίτη και Παντελή Κλειδαρά με τους οποίους ήταν φίλοι και, χωρίς αντιπαλότητες, συνεργάτες.
 
Ο πολύπλευρος και πλούσιος απολογισμός των δράσεων του Συλλόγου παρουσιάστηκε θεματικά:
  • Πραγματοποίηση απογευματινών μαθημάτων δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών, έφηβων και ενηλίκων (περίπου 150 μαθητές) μουσικοκινητικής, ρυθμικής & γενικής γυμναστικής, παραδοσιακού χορού, ζωγραφικής, μουσικής με χορωδία παιδική και ενηλίκων, μουσικής με μαθήματα πιάνου, θεατρικής ομάδας παιδιών, ξιφασκίας. Τονίστηκε δε, ότι παρά το σχεδόν συμβολικό κόστος συμμετοχής των 5 έως 10 € ή εντελώς δωρεάν και αφορά, κυρίως, τα έξοδα μετακίνησης των δασκάλων υπάρχει αδυναμία συμμετοχής. Γι αυτό και ζητήθηκε και ζητείται  η συνδρομή συμπατριωτών μας. Επίσης, παρουσιάστηκε ο οικονομικό; ισολογισμός των μαθημάτων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. 
  • Υλοποίηση του έργου μας «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» μέσω του προγράμματος Leader, του οποίου τα παραδοτέα είναι: 2 βιβλία, 1 ντοκιμαντέρ, αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας και στο τέλος διεξαγωγή ημερίδας για την παρουσίαση και προβολή των αποτελεσμάτων. Από αυτά υλοποιήθηκαν: α) το βιβλίο με τίτλο «Κτήρια Βιομηχανικά Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», περιέχει τα κυριότερα βιομηχανικά κτίρια του Πλωμαρίου, με στόχο την προστασία και βέλτιστη αξιοποίηση της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς του, β) ντοκιμαντέρ για τη ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, που καταγράφει την ιστορία και τις παραδόσεις της μέσα από τις μαρτυρίες παλιών ανθρώπων που φεύγουν, την τέχνη των καραβομαραγκών και άλλα γνωρίσματα της ναυπηγικής μας παράδοσης. 
Στο 1ο εξάμηνο του 2014, θα είναι έτοιμα τα υπόλοιπα παραδοτέα, 
  • Πλήθος εκδηλώσεων, όπως: εορταστική παιδιών, κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας, αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, αφιερωμένη στην ανακήρυξη όλης της Λέσβου ως Γεωπάρκο, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους και το Δήμο Λέσβου με τίτλο: «Γεωπάρκο Λέσβου: ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς», Εορταστική εκδήλωση λήξης απογευματινών μαθημάτων των παιδιών του Πλωμαρίου, Προσκυνηματική επίσκεψη και Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Κρυφτή, παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», γεωτουριστική θαλασσινή διαδρομή με την Πανσέληνο του Αυγούστου
  • Εκδόσεις – Παραγωγές: το βιβλίο των Πρακτικών του Συνεδρίου «Πλωμάρι Αρμενίζοντας στο χρόνο», το ντοκιμαντέρ «Ξυλοναυπηγική και καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι», το βιβλίο «Κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι», τα δύο τελευταία έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος Leader
  • Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνονται η ενεργή συμμετοχή στο δύσκολο έργο της δημιουργίας και λειτουργίας στην πόλη μας του Μουσείου της Ναυτικής- Ναυπηγικής παράδοσης καθώς και τη συλλογή παντός είδους σχετικού υλικού, συμπαράσταση προς το Αναγνωστήριο Αγιάσου, στην ΈΡΑ Αιγαίου, υπομνήματα για τα προβλήματα του Πλωμαρίου προς τους εκάστοτε Αντιδημάρχους και το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζερδελή, αίτημα προς την Κ Εφορεία για τα περαιτέρω μετά από τις έρευνες και τον προσδιορισμό της περιοχής ως Οικισμό Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από το Δρ Μάκη Αξιώτη, αίτημα ονοματοδοσίας οδών στο Πλωμάρι προς τιμή των  Πλωμαριτών αγωνιστών της απελευθέρωσης του νησιού μας το 1912, διαμαρτυρία προς τους αρμόδιους για την μη χρηματοδότηση επισκευών εντελώς απαραίτητων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου Πλωμαρίου, κ.ά.
 
Ακολούθησε ο προγραμματισμός δράσεων του Συλλόγου για το 2014
Συνέχιση των απογευματινών μαθημάτων δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, 
Ολοκλήρωση του προγράμματος Leader «Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι», δηλαδή με την έκδοση του βιβλίου-οδηγού με τίτλο «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι», που θα περιέχει 4 θεματικές διαδρομές, θα εκδοθεί σε 2 γλώσσες  και θα συνοδεύεται από DVD, την αναβάθμιση της ιστοσελίδας και τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα: «Περιβαλλοντικοί και Πολιτιστικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» με παρουσίαση και προβολή αυτών των περιπάτων τόσο στην αίθουσα του Πολυκέντρου Πλωμαρίου όσο και σ’ επίπεδο φυσικού περιπάτου. 
3 μουσικές εκδηλώσεις σε 3 νησιά του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Φούρνοι Ικαρίας) αφιερωμένες  στους αμανέδες των νησιών του Β. Αιγαίου  σε συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου.
Εκδήλωση στην πανσέληνο του Αυγούστου αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη σε συνεργασία και συντονισμό με άλλα νησιά του Αιγαίου
Προσκηνυματική επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή
Συνέχιση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής και Ναυπηγικής παράδοσης 
Προετοιμασία διοργάνωσης και πάλι του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο» για το 2014 ή 2015
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με όμορφα παραδοσιακά τραγούδια από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα με τα σαντούρια των μαθητών του δασκάλου σαντουριού κ. Δημήτρη Κοφτερού που μάγεψαν το ακροατήριο. Οι μαθητές, ηλικίας 10-16 χρόνων και οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν στο Μπορό, ήταν: Βουλαλά Μαίρη, Κακάμπουρα Βασ., Καλαμποκά Ειρήνη, Καλδέλη Μαρία και Μουχτούρη Αγ..
Στo τέλος, δόθηκαν δώρα –βιβλία στα παιδιά που παρευρέθηκαν χορηγία γνωστών αθηναϊκών εκδοτικών οίκων, της Αιολίδας Λέσβου και του Συλλόγου μας.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!