Πολιτισμός

19/07/2015 - 07:44

«Λεσβιακά Ημερολόγια» και «Σαντούρια Αγιάσου» στην Πέτρα

Με επιτυχία, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο «Στέλιος Παυλής», στην Πέτρα,  πολιτιστική εκδήλωση με την οργανωτική επιμέλεια του Θεατρικού Ομίλου Πέτρας, ενταγμένη στο πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού του Δήμου Λέσβου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα «Λεσβιακά Ημερολόγια. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός 2011-2015» του Παναγιώτη Σκορδά (Εκδόσεις Αιολίδα). Τα «Ημερολόγια» παρουσίασε ο φιλόλογος και Δρ. Πολιτικών Επιστημών Γιάννης Κωνσταντέλλης,  ενώ ο επιμελητής και υπεύθυνος  των «Ημερολογίων» Παναγιώτης Σκορδάς τόνισε τη σημασία τέτοιων ομαδικών εκδόσεων στη Λεσβιακή Βιβλιογραφία.

Στο δεύτερο μέρος της τα «Σαντούρια του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου» παρουσίασαν ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια κερδίζοντας το ζεστό χειρικρότημα του κοινού.

Στο τέλος  ο σκηνοθέτης και μέλος του Θεατρικού Ομίλου Πέτρας, Βασίλης Χατζηελευθερίου, έδωσε θερμα συγχαρητήρια στο Αναγνωστήριο, στα παιδιά και στο δάσκαλό  τους Κώστα Ζαφειρίου για την προσφορά τους  στην παράδοση και στον πολιτισμό της Λέσβου και  κάλεσε τα παιδιά να συνεχίσουν με την ίδια δίψα την εκμάθηση του σαντουριού, αυτού του υπέροχου μουσικού οργάνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στον Θεατρικό Όμιλο Πέτρας και το Αναγνωστήριο της Αγιάσου.

 Η επόμενη εκδήλωση για το Αναγνωστήριο της Αγιάσου είναι την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015, στα Χίδηρα, όπου θα παρουσιάσει  ένα «Λαϊκό γλέντι» με  μουσικές και χορούς με τα Σαντούρια και το Χορευτικό του τμήμα, προσκεκλημένο από το Τοπικό Συμβούλιο Χιδήρων.

Μοιράσου το άρθρο!