Πολιτισμός

12/09/2021 - 16:29

Με αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη η επαναλειτουργία της Παιδικής Χορωδίας Anim

Η Παιδική Χορωδία Animato ξεκινάει τη νέα χορωδιακή χρονιά, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των νεαρών χορωδών της. Καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας είναι ο Αντώνης Βερβέρης, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τους μουσικοπαιδαγωγούς Νεκταρία Λαγκαδινού και Οδυσσέα Σαρρηγιαννίδη, ενώ τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσα που έχει παραχωρηθεί ευγενικά από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου στον αρχαιολογικό χώρο του Κάτω Κάστρου.

 

Ένας από τους στόχους της χορωδίας για φέτος είναι η παρουσίαση του έργου «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας έτσι τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη.

 

Πρόγραμμα μαθημάτων
Προπαρασκευαστικό τμήμα (παιδιά προσχολικής ηλικίας): Σάββατο 10:30
Παιδικό τμήμα (ηλικίες 6+): Σάββατο 11:30*

 

*Αναλόγως τον αριθμό των παιδιών και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας, ενδέχεται να γίνει διαχωρισμός σε μικρότερα τμήματα

 

Φιλοσοφία

Η ιστορία των παιδικού χορωδιακού τραγουδιού στον ευρωπαϊκό χώρο είναι παλιά όσο και αυτή της χορωδιακής τέχνης γενικότερα. Πέρα από την καλλιτεχνική του σημασία όμως, από τα μέσα του 20ού αιώνα αναγνωρίζεται από τους σύγχρονους παιδαγωγούς και η παιδαγωγική του αξία. Σε όλα τα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα (Kodaly, Orf κ.τ.λ.) η χορωδία θεωρείται ως ένα σημαντικό μέσο με το οποίο ένα παιδί μπορεί να μάθει μουσική. Σύμφωνα με το Ρώσο συνθέτη και παιδαγωγό Dmitri Kabalevsky, «κάθε τάξη θα έπρεπε να είναι μία χορωδία…»

 

Με βάση την παραπάνω θέση, βασικός στόχος της Παιδικής Χορωδίας Animato είναι η εκμάθηση μουσικής μέσω του χορωδιακού τραγουδιού, σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλών καλλιτεχνικών στόχων, ώστε να καλυφθεί τόσο η παιδαγωγική, όσο και η καλλιτεχνική διάσταση του χορωδιακού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια των προβών, οι νεαροί χορωδοί έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικοκινητικής, φλογέρας και μεταλλόφωνου, θεωρίας μουσικής, μαθήματα τραγουδιού ειδικά για παιδιά, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών, δείγματα σύγχρονης μουσικής, καθώς και παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Λαγκαδινού στο 6988575860 ή τον κ. Βερβέρη στο 6976087969 και το antonis_ververis@yahoo.com.  

Μοιράσου το άρθρο!