Πολιτισμός

06/08/2015 - 13:03

Με επιτυχία η 4η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ», στον Μόλυβο.

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα ευφορίας ολοκληρώθηκε  η 4η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» που διοργάνωσε και φέτος ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα.

Τιμώντας την παρακαταθήκη του αρχαιότερου κιθαρωδού, Αρίωνα του Μηθυμναίου, η Θερινή Ακαδημία, που έλαβε χώρα από 29 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου στον Μόλυβο, είχε ως βασικούς προσκεκλημένους καθηγητές και σολίστ κιθάρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: ο Hubert Kaeppel, o Tolgahan Coguglu, ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, ο Δημήτρης Σουκαράς, ο Γιάννης Γιακουμάκης, η Ελένη Σκάρκου και ο Κώστας Μακρυγιαννάκης. Ο Γρηγόρης Ντάνης και η Αγγελική Τουμπανάκη χάρισαν στο μουσικόφιλο κοινό της jazz μία μοναδική συναυλία στο λιμάνι του Μολύβου. Προσκεκλημένοι ήταν επίσης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα που προσέφεραν στο κοινό μια μεγάλη ερμηνεία  από τη σκηνή του Κάστρου Μήθυμνας και κάτω από το γεμάτο φεγγάρι.



Στη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σε σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές κιθάρας όλων των επιπέδων, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμοί, διαλέξεις, ένα μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά, συναυλίες στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, στο λιμάνι και στο Κάστρο Μήθυμνας και παράλληλες δραστηριότητες και δρώμενα. Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Μόλυβος πήρε τη μορφή μιας τεράστιας μουσικής σκηνής που φιλοξένησε και ανέδειξε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό. Το επίπεδο του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό και τα βραβεία απονεμήθηκαν στους εξής συμμετέχοντες: 1ο βραβείο Κ. Αμαξόπουλος (Δράμα), 2ο βραβείο Β. Γύπαρη (Αθήνα), 3ο βραβείο Ν. Αρβανίτης (Ρόδο).  

Μεταξύ των δράσεων του φεστιβάλ, ξεχωριστή θέση κατείχε «Ο Μικρός Αρίων», το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 7-13 ετών. Στις έξι μέρες του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση της Δήμητρας Παπασταύρου και του Αντώνη Βασιλειάδη, τα παιδιά προετοίμασαν και παρουσίασαν τη διασκευή ενός παραδοσιακού Ιαπωνικού παραμυθιού, με τραγούδια σε πρωτότυπη μουσική του Τάσσου Ρουσόπουλου.

Ο πρόεδρος του Φορέα, Νικόλαος Μόλβαλης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Θερινής Ακαδημίας, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για τη χρηματοδότηση μέρους των εκδηλώσεων, μέσου του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» του Περιφερειακού ταμείου Ανάπτυξης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την συμμετοχή και την συνεργασία, τον Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών για την διάθεση και την φιλοξενία του χώρου στους φοιτητές της Ακαδημίας, την Αρχαιολογική υπηρεσία, την Δημοτική ενότητα Μήθυμνας για την παραχώρηση των χώρων των εκδηλώσεων και των εργαστηρίων, την οικογένεια Τρύφων για την διάθεση της Στέγης Τρύφων, τους προσκεκλημένους καθηγητές και καλλιτέχνες που πλούτισαν με την παρουσία και τις συναυλίες τους για άλλη μία φορά τον τόπο μας, τους Δημήτρη Παπαδημητρίου και Φωτεινή Δάρρα που πρόσφεραν μια μοναδική βραδιά στο κοινό του Μολύβου λαμβάνοντας μόνο την ελάχιστη συμβολική αποζημίωση για τα έξοδα της παρουσίας τους και των συνεργατών τους, τους μαθητές των σεμιναρίων, τα παιδιά που συμμετείχαν στο μουσικοθεατρικό εργαστήρι, όλους τους εθελοντές και τα μέλη του Φορέα για τη βοήθεια και την αφιλοκερδή φιλοξενία που παρείχαν στους προσκεκλημένους και τόνισε πως: «Για τέταρτη χρονιά το φεστιβάλ «ΑΡΙΩΝ» θεμελιώνει σταθερά τη θέση του στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Πατώντας στα βήματα συνεργασίας ανάμεσα σε μουσικούς, μαθητές, εθελοντές και τα μέλη και φίλους  του Φορέα, διεξήγαμε και φέτος μία λαμπρή διοργάνωση, κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών. Για άλλη μια χρονιά η μουσική μάς ένωσε. Το επίπεδο των καθηγητών και σπουδαστών, όσο και των φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου που συνεργάζεται μαζί μας καλλιεργούν προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες δραστηριότητες στον χώρο της μουσικής. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, λοιπόν, για την επόμενη χρονιά.»



 

Μοιράσου το άρθρο!