Πολιτισμός

24/10/2011 - 15:01

Με λαμπρότητα ο εορτασμός "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2011"

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος η απελευθέρωση των νησιών του ΒΑ  Αιγαίου από τους Τούρκους.

Την εκδήλωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2011 οργάνωσε η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλογων την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο θωρηκτό Αβέρωφ.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με δοξολογία στο κατάστρωμα του θρυλικού πλοίου, στην οποία χοροστάτησε ο νεοεκλεγείς  μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Σεβασμιότατος κ.κ. Μάρκος.

  Ακολούθησε χαιρετισμός του «οικοδεσπότη» κυβερνήτη του πλοίου, πλοιάρχου κ. Σωτήριου Χαραλαμπόπουλου.

Στη συνέχεια ο βετεράνος τεχνικός του Αβέρωφ κ. Γιάννης Μαρτίνος μας εξιστόρησε σύντομα, με ποιητικό λόγο, την ιστορία του στο πλοίο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Λημνιακών Συλλόγων εκπαιδευτικός κ. Αντώνης Καραγιάννης

που έλαβε τον λόγο, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στο ιστορικό, στη σημασία και στο νόημα της επετείου.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Παύλου Κουντουριώτη στην προβλήτα του λιμανιού.

Με το πέρας του τελετουργικού ο Κυβερνήτης του Αβέρωφ επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στην Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, την οποία παρέλαβε ο πρόεδρός της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοπικούς χορούς, από τα χορευτικά συγκροτήματα της Ομοσ-πονδίας  Λημνιακών Συλλόγων και του συλλόγου Πολυχνίτου Λέσβου ενώ οι φίλοι της  ΟΛΣΥ που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης απόλαυσαν τοπικά Λημνιακά προϊόντα και Λημνιό κρασί.

Τέλος οι προσκεκλημένοι μας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα πλοία Αβέρωφ, Βέλος, στο ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος» (πλοίο μουσείο) και στην αρχαία Ελληνική τριήρη.

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν:

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Σηφουνάκης Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ Δημήτριος Χαλκιώτης Εκπρόσωπος  Α/ΓΕΝ  ο υποναύαρχος κ. Μαντίδης Απόστολος Ο Βουλευτής Λέσβου  κ. Σπύρος Γαληνός Ο βουλευτής Σάμου    κ. Πυθαγόρας  Βαρδίκος Ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου κ. Σάββας Βαρελτζής Ο δήμαρχος Λέσβου   κ. Δημήτριος Βουνάτσος Ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος  Αγγελάκος Ο δήμαρχος Π Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά κ. Παναγιώτης Κουβάτσος Ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Σπύρος Σπυρίδωνος Ο αντιναύαρχος ε.α.  κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης. Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Λεσβιακών Συλλόγων    κ.  Χριστόδουλος Τσακιρέλης Χιακών Σωματείων         κ.   Αργύρης     Κοκκινάκης Σαμιακών Συλλόγων       κ.  Εμμανουήλ Βονδικάκης Δωδεκανησιακών Σωματείων     κ.  Γιάννης      Φραγκούλης Πανικαριακή  Αδελφότητα          κ.  Λευτέρης Κουτούφαρης Οι πρόεδροι των Συλλόγων Αγίου  Ευστρατίου              κ.  Γιώργος Νικολέτος Φίλοι Οινουσών                  κ.  Γεώργιος Δανιήλ Λημνίων Καβάλας               κ.  Ευδοκία Παπουτσίδου Αδελφότητα  Ψαριανών     κ   Ανδρέας Καραγιώργης Εκ μέρους του δημάρχου Σάμου ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων, Κώστας Αγγελής Χαιρετισμό στην εκδήλωσή μας απέστειλαν: Ο Δήμαρχος Χίου και Πρόεδρος Π.Ε.Δ  Β. Αιγαίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης Ο Δήμαρχος Λήμνου                Χατζηδιαμαντής  Αντώνης Ο Δήμαρχος Ψαρών                 Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Μοιράσου το άρθρο!