Πολιτισμός

16/05/2022 - 13:39

 Με μεγάλη επιτυχία  και συγκίνηση τα «Θεοδώρεια»

 Με μεγάλη επιτυχία  και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαΐου 2022 τα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης «Θεοδώρεια», καθώς και οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλης της Μυτιλήνης Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στις 14 και 15 Μαΐου.

 

 Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση των «Θεοδώρειων», παρουσία  του συνόλου των εκπροσώπων των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου.

Συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Μυτιλήνης και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Λέσβου υπό τη Διεύθυνση του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Δ. Τσακύρη, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μητροπόλεως Μυτιλήνης υπό τη Διεύθυνση του πατέρα Ευστρατίου Γιουσμά, η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μυτιλήνης υπό τη Διεύθυνση της Λίας Κεφαλα, μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής υπό τη Διεύθυνση του Μιχαήλ Άνθιμου Δήσσου, καθώς και το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Μυτιλήνης υπό τη Διεύθυνση του Κώστα Αγκοπιάν.

Καθώς το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, στην εκδήλωση,  ως εκπρόσωπος Αυτού, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Την έναρξη χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Δ. Τσακύρης ως οικοδεσπότης, ο οποίος και ανέλυσε τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων, ευχόμενος να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, να υποστηριχτεί και να γίνει θεσμός. Την εκδήλωση επίσης  χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ως συνδιοργανωτές.

Επιστέγασμα της εκδήλωσης  και συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η επίσημη αδελφοποίηση του Δήμου Μυτιλήνης με την Κοινότητα Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, καθώς η τελευταία είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου Θεοδώρου.

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κοινότητας Νεοχωρίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της,  κ. Λάκη Βίγκα, Μέγα Χαρτοφύλακα της ΜΧΕ. Ο κ. Βίγκας, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, παρέλαβε από το Δήμαρχο Μυτιλήνης  την τιμητική πλακέτα της αδελφοποίησης, που του παρεδόθη από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού.

Οι Κωνσταντινουπολίτες προσκεκλημένοι, με τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ανταπέδωσαν με αναμνηστικά δώρα στο Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού ως εμπνευστή των «Θεοδώρειων» και στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Συγκινητική όμως υπήρξε και η ομιλία του Προέδρου, κ. Λάκη Βίγκα, ο οποίος μέσα από ένα  εντυπωσιακό λυρικό λόγο αποτύπωσε τη  φιλοσοφία της σύγχρονης Ρωμιοσύνης της Πόλης και τη σημασία της ανάδειξης της μορφής του Αγ. Θεοδώρου, ως συνεκτικό δεσμό ανάμεσα στις δυο Κοινότητες.

   Η παρουσία της Κοινότητος Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως σε όλες τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγ. Θεοδώρου, καθώς και η παρουσία εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, σηματοδοτεί την αρχή ενός ευοίωνου μέλλοντος προς όφελος και των δυο Κοινοτήτων σε όλα τα επίπεδα.

Η οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες , τις Αρχές και τον κόσμο που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία, Άθως και τα Μέσα που την προέβαλαν,  ευελπιστώντας η προσπάθεια αυτή να βρει κι άλλους υποστηρικτές.

 

 

Τα μέλη της Ο.Ε. των «Θεοδώρειων»

Για το Δήμο Μυτιλήνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης

Για την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, ο Διάκονος Νικόλαος Μαυρουδής

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο Προϊστάμενος Παύλος Τριανταφυλλίδης

 

Μοιράσου το άρθρο!