Πολιτισμός

27/04/2022 - 17:19

Με την σφραγίδα της Περιφέρειας η έκδοση του μνημειώδους έργου του Δημήτρη Νικορέτζου

Για την έκδοση του έργου “Πορτραίτα στον Οκρίβαντα” - Και δράση στήριξης δανειστικών βιβλιοθηκών από την Περιφερειακή Αρχή

23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου της UNESCO. "Παρουσίαση της Έκδοσης από την Περιφέρεια  δίτομου έργου του συντοπίτη μας βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή  Δημήτρη Νικορέτζου: "Πορτραίτα στον Οκρίβαντα" και δωρεά Βιβλίων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Στις 23 Απριλίου του 1995 η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.  

 

Τιμώντας την Ημέρα αυτή σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου σε μια μικρή τελετή,  ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης και η Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτισμού κ. Αντωνέλλη Αναστασία  στα πλαίσια  της ανάδειξης και προβολής των έργων επιφανών ποιητών και πεζογράφων, τόσο της Λέσβου, όσο και της Ελλάδας γενικότερα, παρουσίασαν την έκδοση  από την Περιφέρεια, ενός πολύτιμου  δίτομου έργου, του καθηγητή και βραβευμένου απο την Ακαδημία Αθηνών λογοτέχνη Δημήτρη Νικορέτζου, με τίτλο  « Πορτραίτα στον Οκρίβαντα » (Τόμοι Ι, ΙΙ). Το έργο αυτό, με τεκμήρια και μαρτυρίες σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, που καταθέτει ο συγγραφέας, συνιστά μια σημαντική συμβολή στην ιστορική προσέγγιση του έργου μεγάλων δημιουργών του γραπτού λόγου, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των γραμμάτων μας. 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού για την έκδοση του έργου “Πορτραίτα στον Οκρίβαντα” δήλωσαν:

 “Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την ιδιαίτερη τιμή να προσφέρει στο Λεσβιακό, και γενικότερα στο Ελληνικό κοινό, το ανά χείρας δίτομο περισπούδαστο έργο του συντοπίτη μας καθηγητή και λογοτέχνη Δημήτρη Νικορέτζου, Πορτραίτα στον Οκρίβαντα (Τόμοι Ι, ΙΙ). Πρόκειται για έργο με σημαντικά τεκμήρια και ντοκουμέντα, πολλά αθησαύριστα, και μαρτυρίες, συνομιλίες, κρίσεις, αναφορές, αναλύσεις κ.λπ., από τη ζωή και τη δημιουργική προσφορά κορυφαίων πνευματικών μορφών του τόπου μας.

     Είμαστε σήμερα μέτοχοι αυτού του εξαιρετικού και μνημειώδους έργου του Δημήτρη Νικορέτζου, που μας καταθέτει, μετά από πολυετή, όπως γνωρίζω, ερευνητική προσπάθεια, με τους «βιογραφισμούς» και πολλών Λέσβιων ποιητών και πεζογράφων (Ελύτη, Εφταλιώτη, Βερναρδάκη, Δειλινού, Μυριβήλη, Σταύρου, Ασημακόπουλου κ.λπ.), αλλά και του αγίου των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ως συνεργάτη, με σειρά πρωτότυπων διηγημάτων του, της Μυτιληνιάς Χαραυγής.

          Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αισθάνεται ευτυχής και ιδιαιτέρως υπερήφανη για τον Δημήτρη Νικορέτζο, τον άξιο Λέσβιο ποιητή, δοκιμιογράφο και κριτικό της λογοτεχνίας, που με την κατάθεσή του αυτή — μέσα στις τόσες άλλες — προσφέρει σημαντικές πνευματικές υποθήκες και παρακαταθήκες στα ελληνικά και ειδικότερα στα λεσβιακά γράμματα και παράλληλα με τις ευχαριστίες της, του εύχεται να κοσμήσει με την παρουσία του, γιατί το αξίζει, και τα έδρανα της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης ευχαριστούμε την κ Πέρθα Καλέμη που αφιλοκερδώς επιμελήθηκε των διαδικασιών.

φ

Ο καθηγητής Νικορέτζος Δημήτρης ευχαριστώντας την Περιφερειακή Αρχή για την έκδοση δήλωσε: 

“Θέλησα αγαπητοί φίλοι, και από την πλευρά μου να καταθέσω στην ιστορία της Λεσβιακής Γραμματείας ένα - να μου επιτραπεί να πω - μνημειώδες έργο το οποίο, φρονώ, θα αποτελέσει στο διηνεκές, για τις επερχόμενες γενιές “σημείο” μελέτης, έρευνας και αναφοράς, ιδιαίτερα για τους κορυφαίους λογοτέχνες του τόπου μας - ή και φίλους του νησιού  μας - που έγραψαν για τη Λέσβο.

Το δίτομο έργο μου, με τον τίτλο “Πορτραίτα στον Οκριβάντα” (Τόμος Α - “Οι ποιητές”, Τόμος Β - Οι πεζογράφοι) το θέτω στη διάθεση και διαχείριση, μαζί με όλα τα συγγραφικά μου δικαιώματα, στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χωρίς καμία απολύτως απαίτηση μου, ως μια ακόμα δωρεά στην πατρίδα μου τη Λέσβο”.

 

Ακόμα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού προχώρησε στην διοργάνωση δράσης εμπλουτισμού των Δανειστικών Βιβλιοθηκών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας αλλά και σε φορείς που έχουν δημιουργήσει ανάλογες βιβλιοθήκες προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια τους με την δωρεά βιβλίων τα οποία κατέχει. 

Με το από 05/04/2022 Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού ζητήθηκε από τους φορείς να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 12/04. Με την πάροδο αυτής δεχθήκαμε 14 αιτήματα από Σχολεία και Φορείς. Στη σημερινή τελετή,  ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού  παρέδωσαν σε όσους εκπροσώπους φορέων- δανειστικών βιβλιοθηκών  δήλωσαν ενδιαφέρον, μια σειρά βιβλίων Λέσβιων λογοτεχνών που είχαν αγοραστεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια της ανάδειξης του έργου τους.

 

Μοιράσου το άρθρο!