Πολιτισμός

07/09/2021 - 14:30

Μεγάλη προβολή της Λέσβου - Έκθεση με έργα του Θεόφιλου στην Ύδρα

Τα εγκαίνια κάλυψαν δημοσιογραφικά εθνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και των Γενικών Αρχείων - Μουσείου Ύδρας, πραγματοποιήθηκαν στην Ύδρα τα εγκαίνια της μεγάλης Έκθεσης, αφιερωμένης στο μεγάλο μας λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και στη Μυτιλήνη γενικότερα, που έλαβαν χώρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021, εξ αφορμής των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.    

Για το σκοπό αυτό, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κι έπειτα από τις σχετικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, συνοδεία υπαλλήλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού Μυτιλήνης και με τη συνδρομή της Ασφάλειας Αθηνών και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αργολίδος, μεταφέρθηκαν στην Ύδρα 12 έργα του Θεόφιλου από το Μουσείο της Βαρειάς. Κάτι που επέτρεψε ο χαρακτηρισμός τους ως κινητών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού, με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.    

Στα εγκαίνια παρέστησαν από το Δήμο Μυτιλήνης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος ως τιμώμενο πρόσωπο απηύθηνε χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Τσακύρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης Ευστρατία Βουγιούκα, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιβωτός του Γένους. Επίσης, το παρών έδωσαν ο πρώην Υφυπουργός ΥΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στη Γαλλία, οι Βασίλειος και Μαρίνα Θεοχαράκη, η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, ο Πρόεδρος του Μουσείου Αθηνών Αντώνιος Βογιατζής και πλήθος επισκεπτών και επωνύμων, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τον τόπο μας.

Τα εγκαίνια κάλυψαν δημοσιογραφικά εθνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στο δε κατάλογο των έργων, η Μυτιλήνη δεσπόζει στις πρώτες σελίδες με φωτογραφίες της πόλης μας και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Μυτιλήνης και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού.

δ

Η προβολή του νησιού μας μέσω της πρωτοβουλίας αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλη. Η θέση του νησιού της Ύδρας κοντά στην Αθήνα, η φήμη της ως τόπος προσέλκυσης καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προβολή που δόθηκε στο γεγονός, έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την προσέλευση πλήθους κόσμου και εκατοντάδων επισκεπτών που σπεύδουν να θαυμάσουν την Έκθεση και τα έργα του ανθρώπου που μας κάνει διαχρονικά  περήφανους ως Λέσβιους και ως Έλληνες. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως στις 15 Οκτωβρίου.  

Ως συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Μυτιλήνης με το ΙΑΜΥ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της 8ης Νοεμβρίου 2021, όταν θα λάβουν χώρα και οι επίσημες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία στο Δήμο Μυτιλήνης, δρομολογείται η έλευση στην πόλη μας προς έκθεση από το Μουσείο της Ύδρας, της  Χάρτας του Ρήγα και της καρδιάς του Μιαούλη. 

χχ

Μοιράσου το άρθρο!