Πολιτισμός

22/09/2014 - 14:54

Μεταβυζαντινές εικόνες του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου Μυτιλήνης: η διάσταση του χρόνου

Σ

το πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014 με γενικό θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου», η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης συνδιοργανώνουν δράση με τίτλο «Μεταβυζαντινές εικόνες του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου Μυτιλήνης: η διάσταση του χρόνου».

Σκοπός της δράσης είναι η προσέγγιση της διάστασης του χρόνου στην εικονογραφία των φορητών εικόνων μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου. Ο χρόνος ενυπάρχει στις εικόνες είτε στο πλαίσιο της αφήγησης της ζωής των προσώπων που απεικονίζονται είτε με την παρουσία στοιχείων που αποκαλύπτουν ιστορικά δεδομένα.

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα αφιερωμένη στα σχολεία, θα πραγματοποιηθεί στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης θεματική περιήγηση σε μαθητές Γυμνασίου από αρχαιολόγο της Εφορείας. Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 η περιήγηση στο Μουσείο για το ευρύ κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ τα επιλεγμένα εκθέματα θα φέρουν ειδική σήμανση και θα συνοδεύονται από ενημερωτικά κείμενα.

Το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης λειτουργεί καθημερινές και Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Κατ’ εξαίρεση, στο πλαίσιο του εν λόγω εορτασμού, θα είναι ανοιχτό και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 10:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους είναι ελεύθερη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 14η Ε.Β.Α., κ. Ισμήνη Κουνέλη-Παρασχάκη, τηλ.: 22510 40135-6 – Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, πατήρ Αντώνιος Κοντοπός, τηλ. 22510 28916.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!