Πολιτισμός

17/08/2021 - 21:00

«ΜΗΔΕΙΑ ∙ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» - Τρίτη 17 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

«ΜΗΔΕΙΑ ∙ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

 

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Τρίτη 17 Αυγούστου 2020 & ώρα 21:00

 

Τη θεατρική παράσταση «ΜΗΔΕΙΑ ∙ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» της Σοφίας Διονυσοπούλου, με τη Δέσποινα Σαραφείδου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους την Τρίτη 17 Αυγούστου στις 21.00 στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης» που οργανώνει φέτος το καλοκαίρι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. 

Το κείμενο της παράστασης είναι γραμμένο σε στίχο και εμπνευσμένο από το μύθο που προϋπήρχε του Ευριπίδη, όπου η Μήδεια θυσιάζει τα παιδιά της στην Ήρα για να τα σώσει από την οργή του όχλου, προσφέροντάς τους έτσι την αθανασία. Έργο βαθιά πολιτικό και αντιρατσιστικό, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο κόσμους, τον κόσμο της Φύσης και τον κόσμο των αστών. 

Γραμμένο ως διάλογος (με μία Μήδεια μάγισσα, που μαντεύει το μέλλον, και μια άλλη που βιώνει το ζοφερό παρόν), στο θέατρο ανεβαίνει ως μονόλογος με το χαρακτήρα να συγκρούεται ανάμεσα στις δύο προσωπικότητές του, με την ακρίβεια αλλά και την ελευθερία στη μουσικότητα που δίνει η παρτιτούρα. 

Η παράσταση χρησιμοποιεί ανατολίτικες τεχνικές και δίνει έμφαση στη σωματικότητα. 

H  «Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο» ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος στην Αθήνα (2018), στο Monofest ’18 Tiyatro Medresesi – Tiyatro Medresesi στην Τουρκία (Σεπτέμβριος 2018), στο Φεστιβάλ Βόλου (Σεπτέμβριος 2019), στο Divadlo Kontra – Spisska Nova Ves, Σλοβακία (Νοέμβριος 2019), στο Strefa VIP – «Weglin» Cultural Center, Lublin, Πολωνία (Νοέμβριος 2019).

Το έργο «Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο» έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Sestina το 2016. Εχει μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά μαζί με τα έργα Ιφιγένεια της Ευριπίδου και Νεροπομπή σε ενιαίο τόμο με τίτλο Mers du vent από τον εκδοτικό οίκο Les nouvelles Editions Place (2017).

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Εικαστική επιμέλεια: Σοφία Διονυσοπούλου

Στέμμα, κρινολίνο: Alexander Collections 

Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Μέντζου 

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης 

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρυλλάκη

Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου 

Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου  1+1=1

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

μει

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vksR8vL1dtg

Fb: https://www.facebook.com/Medearedemptiness/

 

 

Μοιράσου το άρθρο!