Πολιτισμός

11/12/2015 - 13:34

Μόλυβος σημαίνει Μουσική - Προβολή του μουσικού ντοκυμαντέρ “Μεταμορφώσεις”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ειδική προβολή | avant-première του ντοκυμαντέρ “Μεταμορφώσεις” που γυρίστηκε από τον χαρισματικό σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου κατά την διάρκεια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ζωντάνεψαν ξανά στην μεγάλη οθόνη οι μέρες των προετοιμασιών αλλά και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Για τρεις ημέρες, 19, 20 & 21 Αυγούστου 2015, ο γοητευτικός οικισμός της Λέσβου πλημμύρισε από τις μελωδίες των 21 κορυφαίων ερμηνευτών κλασικής μουσικής τόσο στο Βυζαντινό Κάστρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι βραδυνές συναυλίες όσο και μέσα στα παραδοσιακά καλντερίμια όπου κατά την διάρκεια της ημέρας παρουσιάζονταν απροειδοποίητα μικρές μουσικές συναντήσεις.

Την προβολή προλόγησαν οι Ιδρυτές του Φεστιβάλ, η πιανίστα Κυβέλη Ντέρκεν και ο νεαρός επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Πέτερ Σόοφ, ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ Λητώ ΝτάκουΠροηγήθηκε σύντομη παρουσίαση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ καθώς και του προγραμματισμού για το 2016 από την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Μυρτώ Βουνάτσου. Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ Εβελίνα Δασκαλή.

Επίσημη καλεσμένη του Φεστιβάλ ήταν η πολυβραβευμένη σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, άρτι αφιχθείσα απο την Νέα Υόρκη, όπου θριάμβευσε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λούλου, στην Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης.  Μετά το τέλος της προβολής ανακοινώθηκε επίσημα η συμμετοχή της κυρίας Πέτερσεν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Η ίδια δήλωσε “Ο Μόλυβος δεν είναι μόνο ένας τόπος, είναι ένα τρόπος ύπαρξης. Όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο Μόλυβο από καιρού εις καιρόν”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, επιχειρηματικού & δημοσιογραφικού κόσμου μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Κουρουπός, Μιχάλης Γρηγορίου και Μιχάλης Καρράς -συνθέτες, Ναταλία Μιχαηλίδου -πιανίστα, Θεόδωρος Κερκέζος -Σαξοφωνο, Θεόδωρος Τρύφων -Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικής Βιομηχανίας ELPEN - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας/Μέγας Χορηγός Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, Ισίδωρος Κούβελος -Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ιλεάνα Κλοκώνη -Διευθύντρια Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Αθανάσιος Μαρκόπουλος -Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Νίκος Καλτσάς -τ.Διευθυντής Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Σοφιανός -ΓΓ ΕΒΕΑ, Μαρία Σκούρτη -τ. Διευθύντρια Γραφείου Μελίνας Μερκούρη, Δημήτρης Φραγκιόγλου -ηθοποιός, Τζίνα Φωτεινοπούλου -σοπράνο, Φωτεινή Φραγκούλη και Δημήτρης Βανέλλης -συγγραφείς, Πελαγία Κυριαζή -ζωγράφος, Απόστολος Βέτας -αρχιτέκτονας σκηνογράφος, Δημήτρης Ταλιάνης -φωτογράφος, Μαρία Κουφοπούλου -ΕΡΤ, Βασίλης Μαρκής -αντιεισαεγγελέας Αρείου Πάγου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κ.α.

 

Ακολουθούν συνοπτικά οι επόμενες δραστηριότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου όπως ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση:

 

  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το πρώτο εργαστήρι-συναυλία με τίτλο “Μουσικό Κλειδί” θα πραγματοποιηθεί στις 18, 21 & 22 Δεκεμβρίου 2015 στις περιοχές Μυτιλήνης, Καλλονής και Μολύβου της Λέσβου και σχεδιάζεται να επαναληφθεί μέσα στο σχολικό έτος 2015-16 και σε άλλα μέρη του νησιού, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στις 20 Δεκεμβρίου θα δοθεί συναυλία με ελεύθερη είσοδο για παιδιά, νέους & τους συνοδούς τους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μουσικό Κλειδί” στόχο έχει να ξεκλειδώσει την φαντασία, την ευαισθησία, την δημιουργικότητα των παιδιών & των νέων και να ανοίξει νέους ορίζοντες μέσα από τον μαγικό κόσμο της μουσικής. Στην διάρκεια αυτών των ημερών υπολογίζουμε να πάρουν μέρος συνολικά 900 παιδιά. Διακεκριμένοι νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ιστορία και τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής με τον έμφυτο ενθουσιασμό τους και τον μεταδίδουν στους μικρούς ακροατές ερμηνεύοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου με εμβόλιμες αφηγήσεις των προσωπικών τους βιωμάτων, επεξηγήσεις για τα έργα και τους συνθέτες. Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν με μουσικοκινητικά και εικαστικά παιχνίδια.

  • Μουσικό Ντοκυμαντέρ

Τον Ιανουάριο θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα του μουσικού ντοκυμαντέρ “Μεταμορφώσεις” που γύρισε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου. Η ταινία θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Τα έσοδα από τις προβολές θα διατεθούν για την ανάπτυξη του νησιού.

  • Παρουσιάσεις στο Εξωτερικό

Μέσα στους στόχους του Φεστιβάλ είναι ο Μόλυβος να αποτελέσει διεθνή μουσικό προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, την περίοδο από Φεβρουάριο έως Μάιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε 4 πόλεις της Γερμανίας, στο Βερολίνο, το Ντύσελντορφ, το Αμβούργο & την Φραγκφούρτη που θα συμπεριλαμβάνουν συναυλίες από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες Δανάη & Κυβέλη Ντέρκεν, και παρουσίαση του έργου και των μελλοντικών σχεδίων του θεσμού.

  • 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου 16, 17, 18 & 19 Αυγούστου

Ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει 4 ημέρες - 16, 17, 18 & 19 Αυγούστου 2016. Μία επίλεκτη ομάδα διακεκριμένων διεθνώς νέων σολίστ από όλο τον κόσμο θα εμφανιστεί και το 2016, μαζί με καταξιωμένους μουσικούς της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.  Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Φεστιβάλ είναι η συμμετοχή του Γερμανού πιανίστα Λαρς Φογκτ, ενός από τους κορυφαίους μουσικούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η θεματική του επόμενου Φεστιβάλ έχει αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί με τον καινούριο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι τρεις ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για την μουσική, οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο Δημήτρης Τρύφων, επιχειρηματίας με καταγωγή από την Λέσβο που παρά τις δυσκολίες του φετινού καλοκαιριού, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα δίνοντας μία ανάσα ζωής στο όμορφο αυτό τόπο.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να παίξει ζωτικό ρόλο στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού, και του Βορείου Αιγαίου γενικότερα και να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Σας καλούμε να στηρίξετε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και να γίνετε μέρος της σημαντικής για τον τόπο μας αυτής κίνησης.

Πολλές ευχαριστίες στον Γρηγόρη Καραντινάκη -Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και στον Τάσο Αδαμόπουλο και τους συνεργάτες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για την φιλοξενία και την άψογη τεχνική υποστήριξη.

το τρέηλερ της ταινίας

 

Μοιράσου το άρθρο!