Πολιτισμός

14/12/2012 - 17:42

Ο ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος σε εκδήλωση για την απελευθέρωση

Ο ακαδημαϊκός Κων. Δεσποτόπουλος σε εκδήλωση για την απελευθέρωση

Για την επέτειο της Απελευθέρωσης ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στο χώρο της αίθουσάς του στη Δάφνη (Εθνικής Αντίστασης 33-Τηλ. 210 9707417) με κύριο ομιλητή τον Καλλονιάτη συγγραφέα και ερευνητή Άρη Κυριαζή ο οποίος άντλησε πληροφορίες για τα "Φόβια" στο Μεσότοπο από το δίτομο έργο του επίτιμου προέδρου των Μεσοτοπιτών Πάνο Κοντέλλη που θα μιλήσει και αυτός σχετικά με το θέμα και τα γεγονότα που ακολούθησαν.


Στην εκδήλωση θα υπάρξουν και άλλες σχετικές ομιλίες και μαρτυρίες από τη βιβλιογραφία Μεσοτοπιτών αλλά και άλλων Λέσβιων συγγραφέων.


Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, ντοκυμαντέρ για την Απελευθέρωση, έκθεση φωτογραφίας της εποχής, μουσική απόδοση τραγουδιών του Αγώνα και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί επίσημα και το καινούργιο τους ημερολόγιο που περιέχει φωτογραφίες και κείμενα με την εξέλιξη και την έκβαση των γεγονότων από την 8η Νοεμβρίου έως και μερικές μέρες μετά την τελική αναμέτρηση στις 8 Δεκεμβρίου.


Ένα ημερολόγιο που αναφέρεται ως ένα ιστορικό χρονολόγιο, ένα ιστορικό φωτορεπορτάζ, στη σημαντικότερη σύγχρονη περίοδο για τους Λέσβιους.


Αυτή της Απελευθέρωσης…

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο Πανεπιστημιακός πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, να μιλήσει και για ένα άλλο γεγονός που τιμούμε και φέτος. Για τα 90 χρόνια της καταστροφής της Σμύρνης και των τραγικών συνεπειών στον Ελληνισμό.

Ο Μεσοτοπίτης, από την πλευρά της γιαγιάς, κος Δεσποτόπουλος, διανύει το 99 έτος της ηλικίας του και μόλις ολοκλήρωσε δύο ιστορικά βιβλία. Είναι συγγραφέας 32 βιβλίων με θέματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής. Κορυφαίο του η «Φιλοσοφία του Δικαίου».


Έζησε τη Μικρασιατική καταστροφή στα εννέα του, πολέμησε στο μέτωπο, ενώ μεταξύ πολλών άλλων, διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας και έχει τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις.

Μοιράσου το άρθρο!