Πολιτισμός

11/10/2012 - 07:16

Ο έρωτας του φεγγαριού (MOONRISE KINGDOM)

Ο έρωτας του φεγγαριού  (MOONRISE KINGDOM)

Υπόθεση: Η ιστορία εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’60 και μιλάει για το ερωτικό σκίρτημα δύο παιδιών που αποφασίζουν να το σκάσουν από την παραθαλάσσια πόλη τους στη Νέα Αγγλία, προκαλώντας αναστάτωση και κινητοποιώντας τις τοπικές αστυνομικές αρχές, που αρχίζουν να αναζητούν το ανήλικο ζευγάρι. Ο σκηνοθέτης με την μοναδική οπτική Γουές Άντερσον (“Fantastic Mr. Fox”), συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό cast για το πολυαναμενόμενο “Moonrise Kingdom”, που επιλέχτηκε ως ταινία έναρξης στο 65ο Φεστιβάλ των Καννών. Το σενάριο υπογράφεται από τον Άντερσον και τον Ρόμαν Κόπολα, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί και πάλι στη συγγραφή του “The Darjeeling Limited”. Στην ταινία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Μπρους Ουίλις (“Die Hard 5”), Έντουαρντ Νόρτον (“Stone”), Φράνσες ΜακΝτόρμαντ (“This Must Be The Place”), Μπιλ Μάρεϊ (“Broken Flowers”), Χάρβεϊ Καϊτέλ (“Smoke”) και Τίλντα Σουίντον (“We Need To Talk About Kevin”).

Είδος: Κομεντί, Διάρκεια: 94’.
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον.
Πρωταγωνιστούν: Έντουαρντ Νόρτον, Μπρους Γουίλις, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζάρεντ Γκίλμαν, Κάρα Χέιγουορντ, Μπιλ Μάρεϊ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τίλντα Σουίντον.
 
Κριτική ταινίας: 

Η ταινία που άνοιξε το φετινό φεστιβάλ των Καννών έρχεται στους κινηματογράφους και φέρει τον τίτλο “Moonrise Kingdom”. Τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία έχουν την εκκεντρική σφραγίδα του Wes Anderson (“The Royal Tenenbaums”, “Rushmore”), ο οποίος μένοντας πιστός στη συνήθη θεματική του και στο nouvelle vague παιχνίδι που στήνει μπροστά στον κινηματογραφικό φακό, επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια το παιδί που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Αλλά προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι η ταινία απευθύνεται σε παιδιά, αλλά το αντίθετο! Οι ανισόρροπες οικογένειες και οι προβληματικοί – προβληματισμένοι χαρακτήρες που συνιστούν το σύμπαν του Anderson, εδώ, παίρνουν μορφή από ένα έξοχο cast ηθοποιών, το οποίο τα δίνει όλα και …τα παίζει όλα για όλα. Ο Bruce Willis, ο μοναχικός αστυνομικός του νησιού, καλείται να συντονίσει αυτό το παράδοξο ανθρωποκυνηγητό, ενώ ο (μέχρι το κόκαλο) αρχηγός - πρόσκοπος Edward Norton κάνει τα πάντα για να βοηθήσει. Ο συνήθης ύποπτος των ταινιών του Anderson, Bill Murray, με την κινηματογραφική του σύζυγο Frances McDormand, συνθέτουν ένα ζευγάρι δικηγόρων και ένα γονικό παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ σε δεύτερους αλλά με εξίσου δυνατή υπόσταση ρόλους βλέπουμε τους Tilda Swinton και Bob Balaban (στις καίριες θέσεις της κοινωνική λειτουργού και του αφηγητή αντίστοιχα). Από την πρώτη στιγμή, η ταινία κερδίζει το κοινό, με μια σύντομη αλληλουχία σκηνών δεμένων με μια υπέροχη μελωδία σε κρεσέντο, εδραιώνοντας την προβληματική της και ταυτόχρονα μαρτυρώντας τον δημιουργό της. Κάθε κίνηση του φακού είναι υπολογισμένη ενώ κάθε πλάνο είναι εξαιρετικό. Το ίδιο ισχύει τόσο για τα σκηνικά και τα κοστούμια όσο και για τη φωτογραφία, όπου τα χρώματα είναι άψογα μελετημένα και προσαρμοσμένα ώστε να ταιριάζουν στην εποχή που περιγράφεται. Δείτε τη, δεν θα χάσετε.

Λαμπρινού Βίκυ

 

Αίθουσα2 cine ΑΡΙΩΝ Μυτιλήνη Σμύρνης 9  τηλ 2251 044456
Κυριακή, Τετάρτη: 19:45 & 21:45, Δευτέρα, Τρίτη: 21:45.

Μοιράσου το άρθρο!