Πολιτισμός

05/08/2019 - 12:11

Ο φετινός Πολιτιστικός Αύγουστος στην Αγιάσο

Με την ευκαιρία της καλοκαιρινής συνεύρεσης των Αγιασωτών που συρρέουν στο γενέθλιο τόπο τους απ’ όλα τα πλάτη της γης, αλλά και της μεγάλης θρησκευτικής και εμπορικής πανήγυρης της Παναγίας, οι μαζικοί φορείς του χωριού διοργανώνουν κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των φορέων το φετινό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη, 6/8/2019, στις 9 μμ: Χοροεσπερίδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών στο Καμπούδι. Τιμή πρόσκλησης 5€.

Τετάρτη, 7/8/2019, 9:30 μμ: Μουσική βραδιά με το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» στην Πλατεία Δημαρχείου. Ελεύθερη είσοδος.

Παρασκευή, 9/8/2019, 9:30 μμ: Χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου «Ο Σάτυρος» στο Καμπούδι. Τιμή πρόσκλησης 3€.

Σάββατο, 10/8/2019, 9 μμ: Χοροεσπερίδα του Γυμναστικού Συλλόγου Αγιάσου «Όλυμπος» στην Πλατεία Δημαρχείου. Τιμή πρόσκλησης 5€.

Δευτέρα, 12/8/2019, πρωί: Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών θα γιορτάσει τη μνήμη των Νεομαρτύρων Αναστασίου Πανέρα και Δημητρίου Βεγιάζη στο όμορφο και γραφικό ξωκλήσι του Αι Πανέρα. Θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία με αρτοκλασία και στη συνέχεια θα προσφερθούν καφές, άρτος, κουλουράκια, και παραδοσιακή ρεβιθάδα, φτιαγμένη από τις γυναίκες της ενορίας της Αγίας Τριάδας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου με παραδοσιακή μουσική.

Το βράδυ του Σαββάτου, 10/8/2019, θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στο ξωκλήσι του Αι Πανέρα.

Τρίτη, 13/8/2919, 9 μμ: Χοροεσπερίδα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Αγιάσου του ΚΚΕ στην Πλατεία Αγοράς. Τιμή πρόσκλησης 5€.

Σάββατο, 17/8/2019, 7 μμ: Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών διοργανώνει στον χώρο της «ΦΑΜΑΚΑΣ» μικρή γιορτή. Θα εκτεθούν τα έργα ζωγραφικής μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό: «Αγιάσος, ο ξεχωριστός μας τόπος», που διοργάνωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου. Τα έργα των παιδιών θα έχουν αξιολογηθεί από καλλιτεχνική επιτροπή και στα τρία (3) πρώτα που θα διακριθούν θα απονεμηθούν βραβεία, στη μνήμη του προπολεμικού δασκάλου Ευστρατίου Φωτεινέλλη. Στην συνέχεια θα γίνει face painting, στα παιδιά που θα παρευρίσκονται στον χώρο. Επίσης θα προσφερθούν αναψυκτικά και γλυκά.

Η εκδήλωση, όπως και τα βραβεία είναι χορηγία του Παναγιώτη Φωτεινέλη (γιου του αείμνηστου δασκάλου), κατοίκου Μελβούρνης Αυστραλίας.

Δευτέρα, 19/8/2019: Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιάσου διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Αμπελικό, όπου θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου (18ου αι) και θα ακολουθήσει επίσκεψη στα  μουσεία: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό και Ρητινοσυλλογής. Στη συνέχεια οι εκδρομείς θα μεταβούν στη Νυφίδα για μπάνιο και φαγητό.
Το απόγεμα καφεδάκι στον Άγιο Δημήτρη. Ώρα αναχώρησης: 7.30΄ π.μ. από το Ηρώο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με ελεύθερη είσοδο κατά τις ώρες 10:30 πμ – 2:30 μμ και 6:30 μμ – 10 μμ και οι Εκθέσεις Φωτογραφίας – Εικαστικών – Λεσβιακού Ημερολογίου στο Φουαγιέ του κατά τις ώρες 10:30 πμ – 2 μμ και 6:30 μμ – 10 μμ.

(Φωτογραφία: Stratis Makrodoulis)

agiasos.gr

Μοιράσου το άρθρο!