Πολιτισμός

10/11/2015 - 20:05

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου "Το Πόλιον" στηρίζει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης

Ως άτομα και ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, είναι πολύ θετική για τον τόπο μας, η πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου να διεκδικήσει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης και όλης της Λέσβου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 και τη στηρίζουμε με τις δυνάμεις, μικρές ή μεγάλες, που διαθέτουμε.

Πιστεύουμε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λέσβου υπερκαλύπτουν αυτά που απαιτούνται για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η Φυσική, Ιστορική και Πολιτιστική της Κληρονομιά είναι πλούσια και μοναδική. Η Λέσβος, με την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά της και το σημαντικό οικολογικό και πολιτισμικό της απόθεμα είναι διάσπαρτη από μοναδικής αξίας φυσικά δημιουργήματα και γεωμορφές, όπως ηφαίστεια, καλδέρες, θερμές πηγές με κορυφαίο το μοναδικό στο κόσμο Απολιθωμένο Δάσος (in situ, πολύχρωμοι κορμοί, κ.ά.), είναι παγκοσμίως το μοναδικό νησί στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός της πλούτος αποδεικνύεται από τα κατάσπαρτα μνημεία της πρώιμης εποχής του χαλκού μέχρι και τα νεότερα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της, την πλούσια παράδοση της, τα παραδοσιακά χωριά της, τη συμβολή της στη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική. Πατρίδα της Σαπφώς. του Αλκαίου, του Μυριβήλη, του Ελύτη, του Πιττακού, του Θεόφραστου, του Βενέζη , του Τέρπανδρου και τόσων άλλων προσωπικοτήτων από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

Πολύ σημαντική, επίσης, η γαστρονομική της ταυτότητα (πατρίδα του ούζου, λάδι, τυριά κ.ά.) και η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα της.

Τέλος, αλλά ίσως περισσότερο από τα παραπάνω, η εντυπωσιακή, για όλο τον κόσμο, συμπαράσταση των κατοίκων και όλων των φορέων της στους δυστυχισμένους ανθρώπους της προσφυγιάς, προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, και κερδίζοντας τον άτυπο χαρακτηρισμό της ως " Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης", αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά "ατού" για τη διεκδίκηση αυτής της υποψηφιότητας.  

Με σημαίες , λοιπόν, τη φύση της, τη μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό της, την απαράμιλλη κοινωνική αλληλεγγύη της, διεκδικεί επάξια την ανακήρυξη της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τιμώντας τον αξιόλογο αυτό θεσμό.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ"
CULTURAL ASSOCIATION OF PLOMARI "POLION"

Μοιράσου το άρθρο!