Πολιτισμός

11/05/2015 - 06:43

Ο θησαυρός του Θεόφιλου (ξανά)αποκαλύπτεται …

Την ευκαιρία να γνωρίσει ένα καινούργιο, εξαιρετικό παιδικό βιβλίο, με θέμα τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, είχε το λεσβιακό αναγνωστικό κοινό, κατά την επίσκεψη του συγγραφέα του, κ. Γιώργου Κατσέλη, στο νησί μας. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο Ο θησαυρός του Θεόφιλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χριστάκη, στη σειρά Μορφές του Νεότερου Ελληνισμού.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Γιώργος Κατσέλης, ήταν προσκεκλημένος του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, της εφημερίδας το «Βήμα» της Γέρας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου. Επισκέφθηκε, αρχικά, το δημοτικό σχολείο της γενέτειρας του Θεόφιλου, Βαρειάς, το μουσείο Θεόφιλου, όπου και συνομίλησε με μαθητές για το ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου. Στη συνέχεια, στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου, ήρθε σε επαφή με παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενώ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια εξαιρετική παράσταση με δραματοποίηση αποσπασμάτων του βιβλίου του, από τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού, που ετοίμασαν οι άξιες δασκάλες κ. Φωτεινή Λαμπέρη, Ευδοκία Φουντουκίδου και Νίκη Ηρακλή.

Επίσης, συναντήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη της παιδικής χορωδίας Animato, του κ. Στρατή Βερβέρη, ενώ η παρουσία του στο νησί μας κορυφώθηκε με την κεντρική εκδήλωση της βιβλιοπαρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θεατράκι του ΦΟΜ. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε, με αμείωτο ενδιαφέρον, πλήθος μικρών και μεγάλων, για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι-δημοσιογράφοι κ.κ. Παναγιώτης Σκορδάς και Τζάνος Στεφανέλλης, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Γιώργος Κατσέλης, ο οποίος συγκινημένος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Θεόφιλου, καθώς και την αγάπη του για τον τόπο μας, που στάθηκε μια από τις βασικές αιτίες για τη συγγραφή του βιβλίου του. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δ. Λέσβου, κ. Κώστας Αστυρακάκης.

Επίσης, παρουσιάστηκε στο ευρύτερο μυτιληναϊκό κοινό το θεατρικό των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, το οποίο καταχειροκροτήθηκε. Η βραδιά «ντύθηκε» μουσικά από τη Σοφία και τον Στέλιο Σκορδά, που έπαιξαν σαντούρι.

Μοιράσου το άρθρο!