Πολιτισμός

30/11/2010 - 11:16

Οι 42 εκτελεσμένοι αγωνιστές από τους Ναζί στη Λέσβο

Στο δημοκρατικό νησί της Λέσβου είχε αναπτυχθεί κατά την Κατοχή έντονο αντιστασιακό κίνημα.

Πολλά παλικάρια του νησιού έφυγαν προς τη Μέση Ανατολή, μέσω Τουρκίας, για να πολεμήσουν ενάντια στον φασισμό. Αλλά και όσοι έμειναν στο νησί τους δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Εντάχθηκαν στις αντιστασιακές οργανώσεις και ιδιαίτερα στο ΕΑΜ. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και προπαντός να γίνουν συνεργάτες του κατακτητή.

Ο Μυτιληνιός Γιώργος Γαλέτσας επισκέφθηκε τα γραφεία της βιβλιοθήκης "Η Εθνική Αντίσταση" και μας πρόσφερε ένα βιβλίο που επιμελήθηκε ο ίδιος, στο οποίο βρήκαμε 42 ονόματα αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο νησί από τους Ναζί. Αναφέρει μάλιστα και τις ημερομηνίες των εκτελέσεων, γεγονός που δείχνει ότι έκανε έρευνα στα αρχεία. Η πρώτη εκτέλεση έγινε στις 28-8-1941 και η τελευταία στις 17-6-1944.

Τιμώντας τη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών στη Λέσβο, ας αναφέρουμε και εμείς τα ονόματα:

1)Λαγουτάρης Γεώργιος του Παναγιώτου, 2) Βουδούρης Νικόλας του Σταύρου, 3) Ψανής Παναγιώτης του Νικολάου, 4) Παναγής Παναγιώτης του Γεωργίου, 5) Παναγής Γεώργιος του Παναγιώτη, 6) Τρατας Θεόδωρος του Παναγιώτη, 7) Χατζηγιάννης Μιχαήλ του Γεωργίου, 8) Πορτογλούς Γεώργιος του Ιωάννη, 9) Κουκαρας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 10) Γκεργκέτσος Πέτρος του Γεωργίου, 11) Μαραγκός Αριστείδης του Φωτίου, 12) Καπακτσής Λευτέρης του Ιζέτ, 13) Κωστόπουλος Πέτρος του Νικολάου, 14) Κινούσης Χρήστος, 15) Σιώρης Κων/νος του Παναγιώτου, 16) Πατέρας Νικηφόρος του Ηλία, 17) Διγαλάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ, 18) Γεραλής Αντώνιος του Δημητρίου, 19) Πρωτογυρος Ματθαίος του Γεωργίου, 20) Μπατάς Χαράλαμπος του Παναγιώτη, 21) Κούτρας Στυλιανός του Παναγιώτου, 22) Ταρατόρης Θεοδόσιος του Βασιλείου, 23) Καβακέλλης Μιχαήλ, 24) Τσακύρης Γεώργιος του Βασιλείου, 25) Μαρούσκος Σάββας του Γεωργίου, 26) Κυριαζής Ευστράτιος του Αντωνίου, 27) Λιαμης Αντώνιος του Αθανασίου, 28) Κουνιαρης Βασίλειος του Στυλιανού, 29) Φωτιάδης Κων/νος του Δημητρίου, 30) Ψαριανός Ευστράτιος του Φρατζέσκου, 31) Τσιριγώτης Σπυρίδων του Ανδρέα, 32) Βαρβάκης Γεώργιος του Αριστείδη, 33) Χατζηαναστασίου Παναγιώτης του Κων/νου, 34) Λιόσης Εμμανουήλ, 35) Καραμούτσος Ευστράτιος του Αποστόλου, 36) Ζωγράφος Ευστράτιος του Αλεξάνδρου, 37) Ζλατόγλου Γεώργιος του Ευστρατίου, 38) Ανδριώτης Θεόδωρος του Δημητρίου, 39) Βεκιαρίδης Τριαντάφυλλος, 40) Βαλιος Δημήτριος του Αθανασίου, 41) Νηρος Γεώργιος του Νικολάου, 42) Πασχαλιάς Ευστράτιος του Ιωάννη.

Αξίζει έπαινος στον Γιώργο Γαλέτσα για την προσπάθειά του να φέρει στο φως τη θυσία των 42 αγωνιστών της Λέσβου που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Π. ΑΡΩΝΗΣ/ΑΥΓΗ

Μοιράσου το άρθρο!