Πολιτισμός

07/08/2013 - 14:56

Οι Αποφάσεις της Γ.Σ. της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος

Μετά την έκθεση των οικονομικών στοιχείων, από τον ταμία Γιάννη Λαγουτάρη, ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση για τις σχέσεις του Σωματείου με τον Δήμο Λέσβου, που εξελίσσονται πολύ άσχημα, με υπαιτιότητα του Δήμου.
 
Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν ο Δήμος δεν έχει ακόμα απαντήσει στην από 30.3.2011 πρόταση του Σωματείου για συμψηφισμό των μισθωμάτων με έργα ανακαίνισης της αίθουσας, που κρίνονται απαραίτητα σύμφωνα με την σχετική έκθεση μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Παρά ταύτα ο Δήμος δια του αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκου Κατράνη, και ενώ έχει στερήσει την φορολογική ενημερότητα, αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία, για την συνέχιση της μίσθωσης που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο. Και ενώ με απόφαση του δ.σ. συναντήθηκαν με τον κ. Κατράνη στο γραφείο του, ο πρόεδρος και ο ταμίας Ξενοφών Μαυραγάνης και Γιάννης Λαγουτάρης, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για την επίτευξη συμφωνίας, πληροφορήθηκαν ότι ετοιμάζεται η διακήρυξη της δημοπρασίας, στην οποία όμως για να μπορέσει να μετάσχει η «ΛΕΣΧΗ», πρέπει να διαθέτει εγγυητή. Οι εξηγήσεις στον κ. αντιδήμαρχο ότι αυτό είναι αδύνατο και σύμφωνα με ένα νομικό δόγμα «ουδείς υποχρεούται εις τα αδύνατα», δεν τον έπεισαν και η πρόταση των εκπροσώπων του να εφαρμοσθεί η διάταξη περί στέγασης πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων, που δεν επιβάλλει την διενέργεια δημοπρασίας, πράγμα το οποίο ο Δήμος εφάρμοσε σε άλλα πολιτιστικά σωματεία ο κ. αντιδήμαρχος προέβαλε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί ειδικών περιπτώσεων. Οπότε δεν είχε νόημα η περαιτέρω συζήτηση.
 
Σημειώνεται ότι δικηγόρος Μυτιλήνης, στον οποίο ο Δήμος ανέθεσε την σύνταξη γνωμοδότησης, αποφάνθηκε ότι και ο συμψηφισμός μισθωμάτων και δαπανών ανακαίνισης του κτιρίου επιτρέπεται και ότι η «ΛΕΣΧΗ» ως μισθωτής, μπορεί να εκτελέσει τα αναγκαία έργα, όταν ο εκμισθωτής δηλ. ο Δήμος αρνείται καταλογίζοντας τις δαπάνες σ’ αυτόν. Ήδη οι ανακαινίσεις άρχισαν με πρώτα τα αποχωρητήρια, που θα είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Και θα ακολουθήσουν όλα τα αναγκαία έργα.
 
Αποφασίσθηκε επίσης η μείωση της ετήσιας συνδρομής σε 50 από 60 ευρώ για το 2014, και επίσης η άσκηση αγωγής κατά του Ν.Π Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου διεκδικώντας την αξία των 200 αντιτύπων του τόμου «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», τα οποία παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έχει εξοφλήσει. Αγωγές θα ασκηθούν και εναντίον άλλων Οργανισμών που οφείλουν αντίστοιχα ποσά.
 
Κατόπιν και αφού εκφράσθηκαν οι ευχαριστίες στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την χορηγία των 3.000 ευρώ και στον υπουργό δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, για την θετική του εισήγηση, προχώρησε σε εκλογές για την ανάδειξη νέου δ.σ. αυτού το νέο δ.σ. για την διετία 2013-2015,που θα απαρτίζεται από τους Μαρία Βάμβουρα-Κωνσταντακέλλη, Γιάννη Λαγουτάρη, Ξενοφώντα Μαυραγάνη, Θεολόγο Πατερέλη και Παναγιώτη Φρυδά.

Μοιράσου το άρθρο!