Πολιτισμός

08/08/2014 - 14:30

Ολοκληρώθηκε η 3η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ»

style="text-align: justify;"> 
Στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, στον Μόλυβο, την πατρίδα του Αρίωνα του Κιθαρωδού. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς φήμης κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα . 
 
Η Θερινή Ακαδημία, που έλαβε χώρα από 1η έως 6 Αυγούστου, είχε ως βασικούς προσκεκλημένους καθηγητές και σολίστ κιθάρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: ο διάσημος Ολλανδός  Lex Eisenhardt, η Stela Dinkova και ο Κώστας Γρηγορέας, οι καθηγητές εγχόρδων, τσέμπαλου και τραγουδιού από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Τουλής, Σπύρος Γκικόντης, Κατερίνα Μιχοπούλου, η Ρόζα Πουλημένου, η Ionian Camerata από την Κέρκυρα, ο μαέστρος Στάθης Σούλης καθώς και ο  ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης που αφηγήθηκε το μουσικό παραμύθι «Το νερολούλουδο» των Τάσου Ρωσόπουλου και Γιώργου Κοροπούλη.
 
Στη μοναδική αυτή «Συνάντηση Μουσικών» οι κιθαρίστες συνεργάστηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλα όργανα, με στόχο τη δημιουργία μιας ευρύτερης μουσικής αντίληψης. Στη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σε σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές κιθάρας όλων των επιπέδων, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμοί, διαλέξεις, συναυλίες, μία μοναδική σύμπραξη κιθαριστών με σύνολα της ορχήστρας εγχόρδων Ionian Camerata από την Κέρκυρα, ένα καινοτόμο μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά και παράλληλες δραστηριότητες όπως μαθήματα yoga για κιθαρίστες, περιπάτους γύρω από το Μόλυβο, εκδηλώσεις και πολλά άλλα δρώμενα. 
 
Σε ένα μοναδικό και ειδυλλιακό περιβάλλον, όπως ο Μόλυβος, σπουδαστές, σύνολα κιθάρας και καθηγητές συνδύασαν μουσική με διακοπές. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να διδαχθούν από διεθνούς φήμης καθηγητές, να διαγωνισθούν και να κερδίσουν βραβεία, να βοηθήσουν τη στάση του σώματός τους με μαθήματα yoga από καταξιωμένους δασκάλους, καθώς και να πάρουν μέρος σε συναυλίες. Το μουσικόφιλο κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικές συναυλίες στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου, στην Πλατεία Λευκονοίκου, στο προαύλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης, καθώς και σε σοκάκια του γραφικού Μολύβου. 
 
Η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας Αρίων για πρώτη φορά πραγματοποίησε μια παράλληλη δράση για παιδιά από 7-12 ετών, που δεν είχαν απαραίτητα επαφή έως τώρα με τη μουσική, οργανώνοντας μουσικοθεατρικό  εργαστήρι. Στις τέσσερις μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των έμπειρων υπεύθυνων του εργαστηρίου, τις καθηγήτριες Δήμητρα Τρυπάνη και Δήμητρα Παπασταύρου, έφτιαξαν μια παράσταση της οποίας το κείμενο, τα τραγούδια και τα ηχοτοπία ήταν αποκλειστικά δικές τους δημιουργίες. Σε ένα τόσο μικρό διάστημα, τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν μία μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία έφτιαξαν ρόλους, έγραψαν κείμενα ακόμα και τραγούδια και συνέθεσαν, υπό την εποπτεία πάντα των έμπειρων δασκάλων και τη βοήθεια των εθελοντριών μαμάδων τους, μία παράσταση που ξεσήκωσε το κοινό και δημιούργησε μεγάλη συγκίνηση. Στο τέλος της παράστασης έγινε απονομή επαίνων στα παιδιά για τη μεγάλη προσπάθειά τους.
 
Ο πρόεδρος του Φορέα, Νικόλαος Μόλβαλης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Θερινής Ακαδημίας, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την χρηματοδότηση μέρους των εκδηλώσεων μέσου του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» του Περιφερειακού ταμείου Ανάπτυξης, τον Αντιδήμαρχο Μήθυμνας για την βοήθεια που παρείχε,  τους προσκεκλημένους καθηγητές και καλλιτέχνες που πλούτισαν με την παρουσία και τις συναυλίες τους για άλλη μία φορά τον τόπο μας, τους μαθητές των σεμιναρίων, τα παιδιά που συμμετείχαν στο μουσικοθεατρικό, όλους τους εθελοντές και τα μέλη του Φορέα για την βοήθεια και την αφιλοκερδή φιλοξενία που παρείχαν στους προσκεκλημένους και τόνισε πως: « Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, μέσω της μουσικής. Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα που ενώνει πολιτισμούς, που ενώνει τους ανθρώπους και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ως αρωγός αυτής της προσπάθειας θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει αυτό το μήνυμα. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε όλοι δίπλα μας.»
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!