Πολιτισμός

28/07/2015 - 16:48

Πάμε Μεσότοπο ! Πρώτη πράξη αδελφοποίησης Αγιάσου – Μεσοτόπου

Την προσεχή Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, στις 9 μμ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσοτόπου θα λάβει χώρα η πρώτη εκδήλωση της Πολιτιστικής Αδελφοποίησης Αγιάσου – Μεσοτόπου. Την εκδήλωση θα παρουσιάζει η Σαπφώ Βαλελή. Αναλυτικά το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί των Προέδρων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος» και του Αναγνωστηρίου Αγιάσου (10΄).

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης από τους Προέδρους των πέντε αδελφοποιούμενων σωματείων (10΄).

Παρλάτες (15΄).

Θα εκφωνηθούν δυο παρλάτες: Η πρώτη, σε στίχους Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή και Αντώνη Μηνά, που θα εκφωνήσουν ο Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής και η Ιωάννα Καρακωνσταντή, αναφέρεται στην ιστορία του Αναγνωστηρίου και η δεύτερη, σε στίχους Ευθύμη Βασίλογλου, που θα εκφωνήσει ο ίδιος, στην πολιτιστική μας αδελφοποίηση. Παράλληλα θα προβάλλονται σχετικές διαφάνειες στην οθόνη (τις παρουσιάσεις επιμελήθηκε η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή).

Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα (Μέρος Α΄, 20΄).

Παίζουν τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου τους παρακάτω σκοπούς και χορεύει το Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»:

Παίζουν: Μιλτιάδης Αργύρας, Άρτεμις Γεωμηλά, Πηνελόπη Ζαφειρίου, Μυρσίνη Καρακωνσταντή, Δημήτρης Σκλεπάρης, Παναγιώτης Τζανής, Στρατής Τσομπανέλλης (σαντούρι), Ταξιαρχούλα Σουσαμλή (βιολί), Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής (τουμπελέκι), Κώστας Ζαφειρίου (μουσικοδιδάσκαλος, κιθάρα). Τραγουδά η Ιωάννα Καρακωνσταντή. Χοροδιδάσκαλος των χορευτικών τμημάτων Αγιάσου – Μεσοτόπου και υπεύθυνος του μουσικοχορευτικού προγράμματος όλης της εκδήλωσης ο Ευθύμης Σαραντίδης.

  1. Χασάπικο Πολίτικο
  2. Τρεχαντηράκι, ακουστικό
  3. Μια Σμυρνιά στο παραθύρι, καλαματιανός (χορός - τραγούδι)
  4. Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο, μι (χορός)
  5. Αγιά μου, Παναγιά μου, χασαποσέρβικο (χορός - τραγούδι)
  6. Γκιόρογλου, 5/8
  7. Καρσιλαμάς τ’ Μπουτή
  8. Μισουρλού, καντάδα

Προβολή παλιών φωτογραφιών και βίντεο από Αγιάσο και Μεσότοπο (16΄).

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα με παλιές φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την Αγιάσο και το Μεσότοπο, που θα προβληθούν στην οθόνη. Οι φωτογραφίες της Αγιάσου προέρχονται από το αρχείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και του Παναγιώτη Κουτσκουδή. Οι φωτογραφίες του Μεσοτόπου από το αρχείο της «Αναγέννησης» και του Φώτη Βασίλογλου. Το βίντεο είχε τραβήξει το 1984 ο Αγιασώτης ομογενής στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Προκόπης Πανάγης. Η επεξεργασία και το μοντάζ του παραπάνω υλικού έγινε από την Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή και τον Παναγιώτη Κορομηλά. Μέσα από το υπέροχο εικονιστικό υλικό ανασταίνονται σκηνές της παλιάς αγνής και ανεπίστροφης καθημερινής ζωής των προγόνων μας, καθώς και μορφές συνανθρώπων μας που έχουν πια φύγει από κοντά μας παίρνοντας το δρόμο της ατέρμονης αιωνιότητας. Το αφιερώνουμε στη μνήμη τους.

Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα (Μέρος Β΄, 20΄).

Παίζουν τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου τους παρακάτω σκοπούς και χορεύει το Εφηβικό Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος». Τραγουδά η Ιωάννα Καρακωνσταντή».

  1. Μακελάρης, χασάπικο
  2. Σ’ αγαπώ, γιατ’ είσαι ωραία, Σμυρνιά καντάδα (τραγούδι)
  3. Από ξένο τόπο, συρτός (χορός - τραγούδι)
  4. Μεσοτοπίτικος καρσιλαμάς (χορός)
  5. Χασαποσέρβικο Πολίτικο (χορός)
  6. Ζεϊμπέκικο από ντο
  7. Χαρικλάκι, συρτός (τραγούδι)

Αφιέρωμα στο Στρατή Ράλλη από το Σύλλογο των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» (10΄).

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Μεσοτοπίτη αμανετζή Στρατή Ράλλη από το Φώτη Βασίλογλου, Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», με προβολή φωτογραφιών και βίντεο του μεγάλου λαϊκού αοιδού.

Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα (Μέρος Γ΄, 25΄).

Παίζουν τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου τους παρακάτω σκοπούς και χορεύει το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Τραγουδά η Αθανασία Βουρλή.

  1. Ανάθεμα τον αίτιο, ακουστικό (τραγούδι)
  2. Συρτός (Τα ξύλα) και μπάλος με μανέ (χορός - τραγούδι)
  3. Πιγκί, καρσιλαμάς (χορός)
  4. Χαρμάνταλης, βαρύ ζεϊμπέκικο (χορός)
  5. Ποτηράκια, τσιφτετέλι (χορός)
  6. Μ’ αγαπάς, Γαρουφαλιά μου, καλαματιανός (χορός - τραγούδι)
  7. Καροτσέρης, χασαποσέρβικο (χορός)
  8. Φθισικιά, ακουστικό
  9. Αφρική, καντάδα

Αποφώνηση.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟ

Μοιράσου το άρθρο!