Πολιτισμός

11/11/2013 - 15:19

Παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στη Λέσβο - Εκδήλωση, δημιουργία ψηφιακού υλικού

To «Πέλαγος Πολιτισμού» είναι ένας πολυθεματικός θεσμός, που έχει εγκαινιάσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα εννέα νησιά της. Σκοπός του είναι η διάδοση και διασύνδεση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπτύσσονται σε κάθε νησί. Ο θεσμός αφορά μια σειρά από εκδηλώσεις, δεν περιορίζεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, αλλά απλώνεται χρονικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για το διάστημα Αύγουστος 2013 - Δεκέμβριος 2014. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

Το «Πέλαγος Πολιτισμού» αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία και φιλοδοξεί να προβάλει δημιουργίες και δράσεις του τοπικού δυναμικού των ενεργών φορέων πολιτισμού των νησιών μας, με στόχο τη διαδραστικότητα και την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας, από φεστιβάλ κινηματογράφου και ιστορικού ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ παραμυθιού, εικαστικά δρώμενα και την παραδοσιακή μουσική, μέχρι την προβολή της λαϊκής παράδοσης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο «Μουσείο από τα σκουπίδια» που βρίσκεται στο 4ο χλμ. Εθνικής οδού Μυτιλήνης – Καλλονής, εκδήλωση για τη δράση «Δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και ψηφιακού υλικού για τα παραδοσιακά επαγγέλματα  που χάνονται» όπως Εργάτες ελαιουργίας - Ατμοκίνητα ελαιοτριβεία, Καραβομαραγκοί – Καρνάγια,  Μυλωνάδες – Υδρόμυλοι κλπ) και που είναι μια παραγωγή του Παν/μίου Αιγαίου η οποία ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τον Μάη του 2014.    

Η εκδήλωση θα είναι υπό τη μορφή ημερίδας και θα κινηθεί σε 3 άξονες:

1.    Μια πρώτη παρουσίαση του ψηφιακού υλικού για τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται, με εστίαση εκείνα των νησιών του Β. Αιγαίου
2.    Μια παρουσίαση έρευνας για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του σαμαροποιού και του καρβουνιάρη
3.     Μια ξενάγηση και παρουσίαση του χώρου όπου γίνεται η εκδήλωση (ένας χώρος σε στυλ λαογραφικού μουσείου όπου εκτίθενται υλικά από πεταμένα αντικείμενα που συλλέχτηκαν από παλαιοπώλη)

1)    Συντελεστές της εκδήλωσης
-    Ομιλητής 1: Παπαγεωργίου Δημήτρης- Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
-    Ομιλητής 2: Κιουρέλλης Αλέξανδρος-Εκπαιδευτικός
-    Ομιλητής 3: Δεμερτζής Δημήτριος- Παλαιοπώλης, Ιδρυτής του «Μουσείου από τα σκουπίδια»
-    Παρουσίαση εκδήλωσης: Στράτος Βουγιούκας, Προϊστάμενος Τμ. Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Περιφ. Ταμείου Β.Αιγαίου
 

Μοιράσου το άρθρο!