Πολιτισμός

01/11/2019 - 06:40

Παράταση για την καταχώρηση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Παράταση για την καταχώρηση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

(Αφορά συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.).

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχε, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), από τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και το Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών για την παράταση της υποχρέωσης καταχώρησης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των εκπροσώπων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σύλλογοι, σωματεία, ιδρύματα, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.). Τα παραπάνω νομικά πρόσωπα ανήκουν στην Ομάδα Β’ και πρέπει να καταθέσουν τα στοιχεία που ζητούνται από τον πρόεδρο, γραμματέα και ταμία (ή διαχειριστή αν υπάρχει) έως 28 Νοεμβρίου 2019.

Η προθεσμία έληγε αύριο 1η Νοεμβρίου και αυτή η παράταση βοηθάει όλους τους ενδιαφερόμενους- υπόχρεους να ενημερωθούν καλύτερα και να ετοιμαστούν καταλλήλως. Η ΟΛΣΑ από την ημέρα που έμαθε για τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, έχει προβεί σ' έναν αγώνα ενημέρωσης των συλλόγων - μελών της, των αντίστοιχων φορέων της Λέσβου, αλλά και κατ΄επέκταση όλων των ενδιαφερομένων, καθώς έχουν επικοινωνήσει μαζί της πολλοί εκπρόσωποι φορέων (σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, κοινωνικές κουζίνες(!) όπως και λογιστές απ΄όλη την Ελλάδα.

Μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, την Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών και την Αδελφότητα Σαμίων έστειλαν σχετική επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας παράταση και την απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή, όσων νομικών προσώπων δεν έχουν εισοδήματα πέραν τον εισφορών των μελών τους. Παράλληλα είχε προηγηθεί συνεννόηση με άλλες Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες κλπ για την αποστολή όσο των περισσοτέρων σχετικών αιτημάτων.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Προς
Τον Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι Ομοσπονδίες που συνυπογράφουν το κείμενο αυτό είναι δευτεροβάθμιες πολιτιστικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ως μέλη τους δεκάδες πρωτοβάθμια πολιτιστικά σωματεία.
Οι σκοποί της Ομοσπονδίας, και των συλλόγων μελών των Ομοσπονδιών, όπως αυτοί αναγράφονται στο καταστατικά τους, είναι:
• Η επικοινωνία και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων τους και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων.
• Η διατήρηση, η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών καταγωγής μας.
• Επίσης Ομοσπονδίες και Σύλλογοι καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες καταγωγής τους και συμβάλλουν έτσι στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων
Οι δραστηριότητές μας, μας καθιστούν καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη μεταλαμπάδευση αυτής στη νέα γενιά.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Σωματείων κλπ προσφέρουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Οι πολιτεία όπως γνωρίζετε δεν επιδοτεί, δεν επιχορηγεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις Οργανώσεις που εμείς εκπροσωπούμε. Τα οικονομικά όλων των Σωματείων είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα.

Λόγω της εθελοντικής προφοράς, και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της δράσης μας δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, η εφαρμογή του νόμου 4557/2018 και της υπουργικής απόφασης με την υπ’ αρ. 67343 ΕΞ 2019/19.06.2019, όπως τροποποιήθηκε με την αρ. 73900 ΕΞ 2019/02.07.2019.

Παρακαλούμε να δοθεί εύλογη παράταση, ώστε να ενημερωθούν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.

Επιπλέον ζητάμε να εξετάσετε την δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, όσων νομικών προσώπων δεν έχουν εισοδήματα πέραν τον εισφορών των μελών τους.

Ευελπιστούμε στην ικανοποίηση του αιτήματος μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση τα Δ.Σ.

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων
Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων (ΟΛΣΑ)
Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων (ΟΛΣΥ)
Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς
Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών
Αδελφότητας Σαμίων

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Η  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

 

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Χρονική επέκταση προθεσμιών καταχώρησης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Υπεγράφη χθες τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην καταχώρηση των υπόχρεων προσώπων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Με την τροποποίηση επεκτείνονται χρονικά οι προθεσμίες εντός των οποίων τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα οφείλουν να καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν πρότασης, μεταξύ άλλων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αποφασίζει να δοθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος, από τη νομοθεσία, χρόνος, ώστε οι νομικές οντότητες της χώρας μας να ενημερωθούν πλήρως και να συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο.

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση στα νομικά πρόσωπα της απόφασης με αριθμ. 67343 ΕΞ 2019/19-06-2019 (Β’ 2443) ως εξής:

- Ομάδα Α΄ έως 25/11/2019
- Ομάδα Β’ έως 28/11/2019
- Ομάδα Γ΄ έως 12/12/2019

Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει, έμπρακτα, σε προτεραιότητα την ορθή καταγραφή των στοιχείων των υπόχρεων νομικών προσώπων στο Κεντρικό Μητρώο, ώστε να επιτευχθεί η διαφάνεια των εταιρικών δομών και η αποτροπή κατάχρησής τους για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

 

Μοιράσου το άρθρο!