Πολιτισμός

12/11/2012 - 15:51

Παρουσιάστηκε στο Πλωμάρι το τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ που είναι αφιερωμένο στη Λέσβο

Παρουσιάστηκε στο Πλωμάρι  το τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ που είναι αφιερωμένο στη Λέσβο

 

Σε ευρύτατο κοινό, παρουσιάστηκε στην αίθουσα  της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» ,  το πρωί της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, το 25ο τεύχος του πολιτιστικού περιοδικού της Θεσσαλονίκης ΕΝΕΚΕΝ, που είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία της Λέσβου, με τον τίτλο « Η Λέσβος της ψυχής μας».
Παρόντες στην παρουσίαση ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γιαννόπουλος, ο επιμελητής της έκδοσης Παναγιώτης Σκορδάς,  και οι επιλογείς των φωτογραφιών που κοσμούν την έκδοση Μάκης Μπεκιάρης και Αριστείδης Φρυδάς.
Στο κοινό που διέκρινες ευκρινώς ιερείς, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και ανθρώπους από όλα τα στρώματα της πλωμαρίτικης κοινωνίας, μίλησαν οι Παναγιώτης Σκορδάς και Γιώργος Γιαννόπουλος, εξαίροντας τη σημασία της λογοτεχνίας, στην αποτύπωση, την διατήρηση, αλλά και την επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων της ζωής, της υφής, και της διαδρομής στην πορεία του χρόνου των διαφόρων κοινωνικών σχηματισμών, αποτελώντας ακόμα, πέρα από την αυτή καθ’ αυτή λογοτεχνική αξία και πεδίο  έρευνας για τους κατοπινούς μελετητές.
Ιδιαίτερα στάθηκαν στην λεσβιακή λογοτεχνία, που δεν σταμάτησε να παράγει πλήθος έργων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και πριν από την εμφάνιση και άνθιση της «Λεσβιακής ΄Ανοιξης».
Τα εκατό βιβλία, που εκδίδονται το χρόνο, από Λέσβιους συγγραφείς, είτε στο νησί είτε εκτός αυτού, δίνουν το μέτρο της δυναμικότητας  αυτής της λογοτεχνίας, όσο και το ενδιαφέρον των αναγνωστών γι’ αυτήν.
Στο τεύχος δημοσιεύονται κείμενα μόνο ζώντων λογοτεχνών εκτός από τις περιπτώσεις  των εκλιπόντων Γιαννακού Βόμβα και του Δημήτρη Σαραντάκου, των οποίων ετοιμάζονται εκδόσεις  έργων τους.

Μοιράσου το άρθρο!