Πολιτισμός

25/03/2014 - 22:33

«Πλημμύρισε» το Αναγνωστήριο Αγιάσου… με χορούς και σκοπούς της Ελλάδας

Με τα μελίσματα των αιγαιοπελαγίτικων σκοπών και τους γλυκασμούς των μουσικών φθόγγων της Θράκης και της Κρήτης πλημμύρισε η ατμόσφαιρα του κατάμεστου για άλλη μια φορά κινηματοθεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου το βράδυ της Τρίτης, 25 Μαρτίου 2014, ανήμερα της εθνικής επετείου. Τα πολυμελή χορευτικά του τμήματα (Παιδικό, Εφηβικό, Ενηλίκων) με τις ποικιλόχρωμες χαρακτηριστικές κάθε περιοχής στολές τους ζωγράφισαν με τις φιγούρες τους πάνω στον καμβά του θεατρικού πάλκου αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς κάθε περιοχής. Από το αγιασώτικο «Μπαρμπουνάκι» ως τον «Κουρσάρικο» της Σάμου, από το «Θαλασσάκι» των Δωδεκανήσων ως τον «Ικαριώτικο» της Ικαριάς και από το «Ζωναράδικο» της Θράκης ως τον «Πεντοζάλη» της Κρήτης.

Με τον τρόπο αυτό τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας και παρουσιάστηκε η σοβαρή δουλειά που γίνεται από το Αναγνωστήριο στον τομέα της διάσωσης και διάδοσης της τοπικής αλλά και εθνικής χορευτικής μας παράδοσης.

Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στο χοροδιδάσκαλο Θύμιο Σαραντίδη για τη σπουδαία δουλειά που επιτελεί εδώ και χρόνια στην Αγιάσο και όχι μόνο. Την παρουσίαση των χορών έκανε ο φιλόλογος Παναγιώτης Στ. Σκορδάς, μέλος του Δ.Σ., την ηχητική – φωτιστική κάλυψη ο Προκόπης Π. Μαϊστρέλης και τις παρουσιάσεις και το πρόγραμμα της εκδήλωσης (γραφιστικά) επιμελήθηκε η  Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, ο κ. Φώτης Ξύδας και ο Λέσβιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα και τους δίκαιους επαίνους στον Πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου για το έργο που επιτελούν στην ακριτική γωνιά της πατρίδας μας.

Μοιράσου το άρθρο!