Πολιτισμός

30/04/2019 - 13:30

Polyphonica στη Μυτιλήνη

70  παιδιά από τις χορωδίες της Αθηνας και της Μυτιλήνης θα βρεθούν μαζί στη Μυτιλήνη και θα συμπράξουν για δεύτερη φορά σε μοναδική συναυλία: 

Eπανάληψη συναυλίας στην κοινότητα Μόριας με τα 70 παιδιά των χορωδιών μας.

Περιοχή: 

Πλατεία Αγίου Βασιλείου κοινότητα Μόριας, Μυτιλήνη

Ημερομηνία εκδήλωσης: 

Κυριακή, 5 Μάιος 2019 - 11:30πμ to 1:00μμ

 

----------------

H POLYPHONICA είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Επιδιώκει να προσφέρει σε παιδιά και νέους 6 -17 ετών, άσχετα από τον τόπο καταγωγής τους, τη θρησκεία ή τη γλώσσα τους, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά ευπαθών οικογενειών.

Στο ευρύ φάσμα των στόχων της POLYPHONICA είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θέματα τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία κ.α. τα οποία θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συναισθήματα βασικά για την εξέλιξή τους ως υπεύθυνοι άνθρωποι και πολίτες της κοινωνίας.

Η POLYPHONICA έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα και στις συνολικές δράσεις της συμμετέχουν σήμερα (1/1/2018) περισσότερα από 160 παιδιά, που προέρχονται από 20 περίπου διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων βέβαια και πολλά Ελληνόπουλα.

Ως πρώτη δράση της, η POLYPHONICA δημιούργησε μια παιδική διαπολιτισμική χορωδία, την POLYPHONICA VOICES, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν με σωστό-ασφαλή τρόπο (φωνητική - ορθοφωνία), να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Τη μουσική διδασκαλία έχουν οι έμπειρες μουσικοί Μαρίζα Βαμβουκλή, Έλσα Κούντιγκ και Μυρτώ Τίκωφ. Εφορος είναι η μουσικός Ελλη Κωστελέτου. Η δράση αυτή απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 8-16 ετών.

Το Μάρτιο του 2014 και μέχρι τον Ιούνιο 2017 η POLYPHONICA λειτούργησε ένα εργαστήρι κρουστών (κυρίως παραδοσιακών και αφρικάνικων), το POLYPHONICA DRUMS TEAM για παιδιά και νέους ηλικίας 8-15 ετών. Τα παιδιά μέσω της δημιουργικής απασχόλησης ήρθαν σε επαφή με παιχνίδια και ρυθμούς της παγκόσμιας παράδοσης. Υπεύθυνος τμήματος ο μουσικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Φασόλης σε συνεργασία με τον Μιχάλη Αφολάνιο.  Το τμημα αυτό εμπλουτίστηκε τον Οκτώβριο 2017 και με χορό (βλέπε παρακάτω DANCE & DRUMS CONNECTION)

Τον Οκτώβριο του 2015 η PΟLYPHONICA δημιούργησε ένα τμήμα Χορού, το POLYPHONICA DANCE. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά και νέους 8-16 ετών. Μέσα από το Σύγχρονο Χορό και Αυτοσχεδιασμό, το τμήμα αυτό προσφέρει ένα χώρο που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία. Ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος και να νιώσουν την εμπειρία της συλλογικής χορευτικής έκφρασης. Το τμήμα αυτό έχουν αναλάβει οι χορευτές, χορογράφοι, εκπαιδευτικοί Γιάννης Νικολαΐδης, Κάντυ Καρρά και Μαρία Φουντούλη.

Το Νοέμβριο 2016 δημιουργήθηκε η POLYPHONICA AEGEAN, με βάση τη Μυτιλήνη, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά (Ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών και προσφύγων). Hδη λειτουργούν δύο παιδικές χορωδίες, η μία στη Μυτιλήνη και η άλλη στο χωριό Μόρια. Υπεύθυνη του τμήματος αυτού είναι η μουσικός/εκπαιδευτικός Μαρίζα Βαμβουκλή σε συνεργασία με το μουσικό Γιώργο Γέργο.

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA δημιουργησε το τμήμα POLYPHONICA UKU TEAM, ένα εργαστήρι όπου τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν γιουκαλίλι και να συνοδεύουν τα τραγούδια τους, με υπεύθυνη τη μουσικό Ελλη Κωστελέτου.

Τον Οκτώβριο 2017 η POLYPHONICA εισήγαγε το τμήμα DANCE & DRUMS CONNECTION με τη χορογράφο/χορεύτρια Αννα Καραμήτσου και τον εκτελεστή κρουστών Αντώνη Παπαδόπουλο. Σε αυτό το εργαστήρι, που προσπαθεί να συνδυάσει τον Αφρικανικό χορό με τα Αφρικάνικά κρουστά οι συμμετέχοντες εναλλάσσονται, πότε παίζοντας τζέμπε και πότε χορεύοντας και δημιουργούν τις δικές τους χορογραφίες, τις οποίες παρουσιάζουν στο κοινό, είτε σε ανοιχτά μαθήματα είτε σε μικρές παρουσιάσεις.  

Το Νοέμβριο 2017 στο καινούργιο τμήμα POLYPHONICact τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο του θεάτρου. Το εργαστήρι αυτό δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Θέατρο ΠΟΡΤΑ με πρωτοβουλια του συγγραφέα, σκηνογράφου, ενδυματολόγου  Πάρι Μέξη (μέλους του ΔΣ της POLYPHONICA). Υπεύθυνη του τμήματος είναι η Σοφία Πάσχου από το Θέατρο ΠΟΡΤΑ και οι δάσκαλοι εναλλάσσονται έτσι ώστε να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις παραμέτρους του θεάτρου.

Από τον Οκτώβριο 2018 και σε συνεργασία με την ActionAid Hellas δημιουργήθηκαν δυο χορωδίες - παιδική και ενηλίκων- με διδασκαλία Ελσας Κούντιγκ και Ελλης Κωστελέτου. Οι πρόβες γίνονται στο Επίκεντρο της ActionAid (Κολωνός), το οποίο είναι ένα κέντρο στήριξης για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η συμμετοχή των παιδιών ευπαθών ομάδων στιςδράσεις της POLYPHONICA είναι δωρεάν. Το έργο της POLYPHONICA στηρίζεται από δωρεές – χορηγίες, το θεσμό των 'Φίλων' και από εθελοντές.

Η POLYPHONICA διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των  Μελών της και επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο

 

Μοιράσου το άρθρο!