Πολιτισμός

15/05/2013 - 12:34

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές - Από 1 έως 9 Ιουνίου στη Λέσβο

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές - Από 1 έως 9 Ιουνίου στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλούν από 1-9 Ιουνίου 2013 στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνεται και φέτος από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Ανταποκρινόμενοι στην παράκληση του κοινού που έλαβε μέρος το περασμένο έτος στις επιτυχημένες εκδηλώσεις των «Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών», εμπλουτίσαμε την περσινή δραστηριότητα με περισσότερες περιηγήσεις (Μυτιλήνη-Σίγρι-Ερεσός, Λιγώνα-Πέτρα-Μήθυμνα, Μόρια-Θερμή) και με εκπαιδευτικά προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας («Ένα Δέντρο στο Μουσείο», «Μικροί Παλαιοντολόγοι»), ώστε να τονιστεί η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τα μνημεία και να ερμηνευθεί το ξεχωριστό τοπίο του νησιού.

Η είσοδος στους χώρους και τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για όσους συμμετάσχουν στις διαδρομές και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ωστόσο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, δεν υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν μετάβαση στους προορισμούς. Η μετακίνηση με τουριστικό λεωφορείο έχει υπολογιστεί ότι θα στοιχίσει, για κάθε άτομο, περίπου 8€ για τη διαδρομή προς την Ερεσό και 2€ για τη διαδρομή προς τη Θερμή. Το αντίτιμο θα καταβληθεί απευθείας από τους συμμετέχοντες στον εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου που θα αναλάβει τις μετακινήσεις. Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή Λιγώνα-Πέτρα-Μήθυμνα θα μεταβούν στους τρεις προορισμούς με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, τόσο στις διαδρομές όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 22 Μαΐου 2013, προκειμένου να προχωρήσουμε στην τελική διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

           

1)      Σάββατο 1 Ιουνίου 2013 - «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών»

Περιήγηση στα τοπία και τα μνημεία της Λέσβου, ξεκινώντας από την Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και καταλήγοντας στη Σκάλα Ερεσού, με ενδιάμεσες στάσεις στις Λαρισαίες πέτρες, στο Ιερό του Μέσσου, στην Αρχαία Πύρρα, στον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας, στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Μονή Υψηλού) και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

ü      Η μεταφορά θα γίνει με λεωφορείο (κόστος περίπου 8€).

ü      Αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από το Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510-47033 (Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκος)

 

2) Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 - «Φύση και Μνημεία της βόρειας Λέσβου»

Η περιήγηση στα τοπία και μνημεία της βόρειας Λέσβου περιλαμβάνει στάσεις στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τους υδρόμυλους της Λιγώνας, στην Πέτρα (ηφαιστειακός λαιμός Παναγίας Πέτρας,  αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας) και στη Μήθυμνα (Φρούριο, στηλοειδείς λάβες και ηφαιστειακοί σχηματισμοί, περίπατος στους αρχαιολογικούς χώρους του οικισμού)

ü      Μετακίνηση των συμμετεχόντων με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

ü      Συνάντηση στις 9:00 π.μ. στη Λιγώνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κ΄ ΕΠΚΑ  22510-42589 (Θ. Κυριακοπούλου, Γ. Κουρτζέλλης), 14η ΕΒΑ 22510-40135 (Ε. Μαμουλή)

 

3) Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 - «Φύση & Άνθρωπος - Γη & Νερό»

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στη Μόρια και θα καταλήξει στα θερμά λουτρά της Θερμής (ιερό Θερμίας Αρτέμιδος-οθωμανικό λουτρό), με ενδιάμεσες στάσεις το ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια, τον αρχαιολογικό χώρο Θερμής και την Παναγιά Τρουλωτή στους Πύργους Θερμής.

ü      Μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο (κόστος περίπου 2€).

ü      Για όσους επιθυμούν, τμήμα της διαδρομής, από το λατομείο στο υδραγωγείο της Μόριας, θα είναι περιπατητικό μέσα από τους ελαιώνες.

ü      Συνάντηση στις 9:00 π.μ. στο αρχαίο λατομείο μαρμάρου Μόριας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κ΄ ΕΠΚΑ  22510-42589 (Θ. Κυριακοπούλου, Γ. Κουρτζέλλης), 14η ΕΒΑ 22510-40135 (Ε. Μαμουλή)

 

4) Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 - Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

    Εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες

α) «Ένα Δέντρο στο Μουσείο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στον αύλειο χώρο του παλαιού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες θα τονιστεί η απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος στα αρχαία μνημεία.

ü      Ώρες διεξαγωγής 9:30-10:30 και 11:00-12:00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κ΄ ΕΠΚΑ  22510-42589 (Θ. Κυριακοπούλου)

 

β) «Μικροί Παλαιοντολόγοι»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ οι Μικροί Παλαιοντολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα ευρήματά τους, γνωρίζουν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

ü      Ώρες διεξαγωγής: 10:00 - 11.00 και 12:00 – 13:00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510-47033 (Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκος)

 

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Χ. Λούπου, Προϊσταμένη 14ης ΕΒΑ και αναπληρώτρια προϊσταμένη Κ΄ ΕΠΚΑ, Ν. Ζούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Γ. Κουρτζέλλης, Θ. Κυριακοπούλου, Μ. Παππά, Π. Πόλης, (αρχαιολόγοι Κ΄ ΕΠΚΑ), Μ. Παπαγεωργίου, Ι. Παρασχάκη-Κουνέλη (αρχαιολόγοι 14ης ΕΒΑ), Η. Βαλιάκος, Κ. Μπεντάνα (γεωλόγοι ΜΦΙΑΔΛ).

Μοιράσου το άρθρο!