Πολιτισμός

29/06/2018 - 05:59

Πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων Συλλόγου "Το Δελφίνι

Πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων 2018 από τον
Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στην Σκάλα Λουτρών, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο:
«Σαν παραμύθι… Η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στην τρίτη και τέταρτη γενιά. Μαθητές του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης αφηγούνται την ιστορία των Μικρασιατών προγόνων τους». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών του Felix Sartiaux από τον Α! διωγμό του 1914 στην Φώκαια της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την ορχήστρα Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος».
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στην Σκάλα Λουτρών, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Βραδιά παραμυθιού»…με μουσική υπόκρουση. Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.


Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018  στις 10.00 το πρωί, διοργανώνουμε από κοινού με τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθηνών και τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Γέρας τον 7ο κατά σειρά Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης με αφετηρία την Κουντουρουδιά και τερματισμό το Πέραμα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και για τους ανηλίκους απαιτείτε η συγκατάθεση των γονέων τους η των κηδεμόνων τους. . Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.


Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 στις 21.30 στο κτήμα Ελιά και Θάλασσα διοργανώνουμε εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών (Γυμνασίου και Λυκείου) της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, καθώς και βράβευση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Ζωγραφικής και έκθεσης στις 5 Ιουνίου ημέρα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Την Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018 στις 20.30 στο θερινό αμφιθέατρο της Σκάλας Λουτρών θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με θέμα «Τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς». . Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.


Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018 στις 19.30 θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός στο εκκλησάκι της Παναγίας, στον Προσφυγικό Συνοικισμό της Σκάλας Λουτρών και εν συνεχεία θα γίνει η περιφορά της εικόνας μέχρι το "Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922". Η όλη εκδήλωση θα πλαισιωθεί από σχετικό αφιέρωμα στους προσκόπους της Μικρασιατικής Γης με ομιλητή τον δημοσιογράφο και Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Λέσβου κ. Στρατή Μπαλάσκα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί η προσφορά του τελευταίου δασκάλου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Λουτρών, κ. Γεωργίου Ψαρρού, θα μοιρασθεί ο παραδοσιακός μικρασιάτικος καβουρμάς μαγειρεμένος από τις νοικοκυρές του χωριού και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια.
  Η εκδήλωση πραγματοποιείτε με την υποστήριξη της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.


Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, το πρωί που είναι τα εννιάμερα της Παναγίας θα τελεσθεί θεία λειτουργία με αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών προσφύγων στην Παναγιά την Αψηλή.

*Τέλος ενημερώνουμε το κοινό ότι, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» θα είναι ανοικτό, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το απόγευμα από τις 6 μέχρι τις 8.

Μοιράσου το άρθρο!