Πολιτισμός

19/01/2014 - 18:32

Προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο φωτογράφο της Αρκτικής Rangar Axelsson

Φ

ωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης / Προβολές Δευτέρα 20/01 και Τέταρτη 22/01

O Ragnar Axelsson γνωστός και ως Rax, είναι φωτογράφος για τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ισλανδίας. Το ντοκιμαντέρ "Last days of the Arctic", τον ακολουθεί στην αποστολή της ζωής του, να συλλάβει τα ανθρώπινα πρόσωπα της κλιματικής αλλαγής με τη φωτογράφιση ενός τρόπου ζωής των ανθρώπων του Βορρά που εξαφανίζεται σιγά σιγά.
 
Ο φωτογράφος Ragnar Axelsson περπατά ανάμεσα σε παγετώνες, σε καταιγίδες, πέφτει σε παγωμένα φαράγγια κοιμάται και ξυπνά πάνω στον πάγο της Αρκτικής και στα ρήγματα που του προξενεί η θάλασσα. Φωτογραφίζει επίμονα για πολλά χρόνια!

Οι γεμάτες ένταση φωτογραφίες του συλλαμβάνουν το περιβάλλον πέρα από τα όρια, περιβάλλον λουσμένο από το σουρεαλιστικό Αρκτικό φως, παγόβουνα που μοιάζουν με καθεδρικοί ναοί και που μπροστά τους ο άνθρωπος μοιάζει με μικρογραφία, πεινασμένα σκυλιά δεμένα στα έλκηθρα να αλυχτούν, ένα πρόσωπο κυνηγού μέσα στην παγωμένη κουκούλα που μας κοιτάει με το κουρασμένο βλέμμα του.
 
Αυτή η αξιοσημείωτη θεματική φωτογραφική εργασία παρουσιάζει ένα μοναδικό επίτευγμα της καθημερινής ζωής και του πολιτισμού μερικών από τους πιο απομακρυσμένων ανθρώπινων κοινοτήτων στον κόσμο.

Επιμέλεια παρουσίασης: Δημήτρης Μποσταντάς
 

Μοιράσου το άρθρο!