Πολιτισμός

24/08/2012 - 08:24

Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη:Υπόθεση Τόμας Κράουν

Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη:Υπόθεση Τόμας Κράουν

Tο 1968 ήταν, αναμφίβολα, η χρονιά του Στιβ Μακ Κουίν. Ο Πίτερ Γέιτς τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή στο «Μπούλιτ» (αναζητήστε αυτό το θαυμάσιο αστυνομικό θρίλερ σε DVD) και ο Νόρμαν Τζούισον εναπόθεσε στους ώμους του την «Υπόθεση Τόμας Κράουν». Και οι δύο ταινίες έρχονται από μια εποχή που το σταρ σύστεμ δεν παρήγε μόνο γκλάμουρ.

 
Η «Υπόθεση Τόμας Κράουν», που ξαναβγαίνει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση, αρχίζει με την εξαιρετική μπαλάντα «Τhe windmills of your mind» (του Μισέλ Λεγκράν, με τη φωνή του Νόελ Χάρισον), σπέρνοντας υποψίες για το είδος της ταινίας που θα ακολουθήσει. Ο Τζούισον χρησιμοποιεί ως βιτρίνα μια αστυνομική ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον, για να αφηγηθεί την ιστορία ενός έρωτα που κλιμακώνεται σαν ένα παιχνίδι εξαπάτησης.
 
Ενας ζάπλουτος επιχειρηματίας, ο Τόμας Κράουν, που ζει σε μια γαλήνια θλίψη από την ημέρα που η γυναίκα του τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί της τα παιδιά τους, οργανώνει τη ληστεία μιας τράπεζας. Η επιχείρηση εκτυλίσσεται με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και τα κλοπιμαία κατατίθενται στην Ελβετία σε κωδικοποιημένο λογαριασμό. Ο Κράουν, φαινομενικά, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει κίνητρο για το έγκλημα, ενώ οι κακοποιοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση (σαν πιόνια πάνω σε μια σκακιέρα) δεν είδαν ποτέ το πρόσωπο του αρχηγού τους ούτε ξέρουν ποιος είναι. Ο μοναδικός άνθρωπος που φαίνεται ικανός να στριμώξει τον αδιαφιλονίκητο Τόμας Κράουν είναι μια γυναίκα, η ντετέκτιβ- «κυνηγός κεφαλών» Βίκι Αντερσον, που δουλεύει για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Τον πλησιάζει με αποφασιστικότητα και σιγουριά και αρχίζει ένα παιχνίδι σαν αυτό της γάτας με το ποντίκι. Και όταν έρχεται ο έρωτας, ο Τζούισον συμπεραίνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο παιχνίδι απάτης. Πιο επικίνδυνο και από τη ληστεία της τράπεζας... Ολόκληρο το φιλμ χτίζεται πάνω στην εκφραστικότητα του «ανέκφραστου» προσώπου του Στιβ Μακ Κουίν που δέχεται την επίθεση της σκληρής και κυνικής Φέι Νταναγουέι. Το δε μοντάζ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως και τα τζαζίστικα θέματα του σπουδαίου Μισέλ Λεγκράν.
 
The windmills of your mind…

Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζιούισον Παίζουν: Στιβ ΜακΚουίν, Φέι Νταναγουέι

Πηγή: Περιοδικό «Κ»

Μοιράσου το άρθρο!