Πολιτισμός

26/07/2021 - 09:01

Σκάλα Ερεσού 2021, βίντεο: - Αναπαράσταση πυρπόλησης Τουρκικής Ναυαρχίδας

Αναπαράσταση ελληνικής επαναστατικής επίθεσης σε τουρκική φρεγάτα κατά τον ελληνικό πόλεμο για ανεξαρτησία.

Το πρώτο ναυτικό κατόρθωμα της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο της Ερεσού Λέσβου με την επιτυχή πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας –δικρότου από τον Ψαριανό μπουρλοτιέρη Δημήτριο Παπανικολή, η προτομή του οποίου κοσμεί την παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Ο Σύλλογος Αλιέων Ερεσού «Μινάβρα» σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ερεσού του και τους τοπικούς Συλλόγους, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Ιούλιο εκδήλωση κατά την οποία πραγματοποιείται αναπαράσταση της πυρπόλησης, τιμώντας έτσι το ιστορικό αυτό γεγονός, όπως επίσης και την μνήμη των ηρώων.

 

 Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι στην ελληνική επανάσταση του 1821 με πλοίο γραμμής, δίκροτο, του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, η οποία και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο Ερεσού της Λέσβου. Πρωταγωνιστής της ναυμαχίας αυτής ήταν ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος και επιχείρησε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία “πυρπόληση” με χρήση “καυστικού” όπως λεγόταν αρχικά το πυρπολικό με αποτέλεσμα την ανατίναξη του εχθρικού πλοίου.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση του Σαββάτου: 

Μοιράσου το άρθρο!