Πολιτισμός

21/02/2020 - 07:17

Τα δίδυμα αδέλφια από το Αφγανιστάν στη Μόρια χάρισαν βραβείο στο "φωτογράφο των γιαγιάδων της Λέσβου"

Η φωτογραφία των Σοχράπ και Ρουστάν -τα δίδυμα αδέλφια από το Αφγανιστάν που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας- του φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσάλη (ο γνωστός φωτογράφος της ιστορικής πλέον φωτογραφίας με τις γιαγιάδες της Λέσβου)  κατά το οδοιπορικό του CNN Greece στην «κόλαση» της Μόριας, βραβεύθηκε με έπαινο στη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα με τίτλο #PRESS_photostories.

Ο Λευτέρης Παρτσάλης βρέθηκε στον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, και κατέγραψε την πραγματικότητα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες επιβίωσης.

 

Συνολικά 72 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης περισσότερες από 600 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική, 2. Κοινωνία, 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Περιβάλλον.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχώρισαν όπως αναφέρει το newsbomb.gr , δύο έπαινοι απονεμήθηκαν στον Λευτέρη Παρτσάλη, στις κατηγορίες Κοινωνία και Πολιτισμός.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο φωτορεπόρτερ Μιχάλης Παππούς, ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος Άρις Γεωργίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιάννης Κολαξίζης, ο φωτογράφος και εκδότης Τάσος Σχίζας, η δημοσιογράφος Χριστίνα Χαλεπλίδου και η αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.  

Οι 127 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14 Λαδάδικα), από τις 13 έως τις 28 Μαρτίου 2020.

 

φωτογραφία 1  ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Κοινωνία - Λευτέρης Παρτσάλης. Ο Σοχράπ και ο Ρουστάν, δίδυμοι 12 ετών από το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει με την οκταμελή οικογένειά τους στο νησί της Λέσβου και ζουν στον καταυλισμό της Μόριας (1 Δεκεμβρίου 2019).

φωτογραφία 2 ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία Πολιτισμός - Λευτέρης Παρτσάλης. Περφόρμερ από το καραβάνι Ambulans Théâtre, που ξεκίνησε από τη Γαλλία με προορισμό το Πλοβντίβ της Βουλγαρίας, κάθεται στο βαγόνι του κατά τη διάρκεια στάσης έξω από τα Τρίκαλα (24 Μαρτίου 2019).

-----

Διαβάστε εδώ την ανάρτηση του Lesvosnews.net τον Οκτώβριο του 2015 - ένα από τα πρώτα ΜΜΕ που δημοσίευσαν την φωτογραφία με τις γιαγιάδες 

Μοιράσου το άρθρο!