Πολιτισμός

19/05/2022 - 12:14

Τα Μουσεία της Λέσβου συνεργάζονται

Επιτυχημένη συνάντηση του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου

ΔΕΗ

Μια κοινή γιορτή οργάνωσαν τα Μουσεία της Λέσβου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Εκπρόσωποι των Μουσείων της Λέσβου, της τοπικοί αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες του τουρισμού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Μουσείων της Λέσβου, συμμετείχαν στη συνάντηση και τη συζήτηση για την κατάθεση προτάσεων για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων και επαφής με το κοινό και την τοπική κοινωνία.

Στην κοινή αυτή γιορτή των Μουσείων της Λέσβου συμμετείχαν τα Μουσεία του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου: της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα Μουσεία του Δήμου Μυτιλήνης, τα Μουσεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο της Ι.Μ. Μυτιλήνης, το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος. Επίσης, συμμετείχαν το Αναγνωστήριο Αγιάσου, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, το Μουσείο «Ο κόσμος του ούζου», το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης, το Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων, η K-GOLD GALLERY.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, υπεύθυνο των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λέσβου, ο οποίος τόνισε τη σημασία συμμετοχής στην εκδήλωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λέσβου και αναφέρθηκε στη σημασία της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων και της κοινής αυτής εκδήλωσης με στόχο τη  διασύνδεση των Μουσείων της Λέσβου μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε τη συνέχεια το Δίκτυο Μουσείων της Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα αναγνωρισμένα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία Μουσεία της Λέσβου που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και διαθέτουν νομική προσωπικότητα, στελέχωση και κανονισμό λειτουργίας καθώς και τους σκοπού του Δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και η γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων και παρουσίασε τις προτάσεις του για τις επόμενες δράσεις του Δικτύου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των συμμετασχόντων.

Ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, εκπροσωπώντας τα Μουσεία του Δήμου Μυτιλήνης, παρουσίασε τις προτάσεις του για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων, την προβολή τους και την επαφή τους με την τοπική κοινωνία.

Η κα. Ιωακείμ Ζαχάρω, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, εκπροσωπώντας τα Μουσεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις νέες δράσεις της Δημοτικής Αρχής της Δυτικής Λέσβου για προβολή και ανάδειξη των Μουσείων της Δυτικής Λέσβου και γενικότερα της Δυτικής Λέσβου.

Ο κ. Γιώργος Λιόντος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος - Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά, τόνισε τη σημασία αξιοποίησης κατάλληλων εργαλείων για την υλοποίηση των δράσεων του Δικτύου Μουσείων.

Ο κ. Κώστας Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη Teriade αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσείου αλλά και προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την ανάδειξή τους.

Ο Πάτερ Ευστράτιος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης δράσεων συνεργασίας για την ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Ο π. Ευστράτιος Κακάμπουρας, εκπρόσωπος του Μουσείου Ριτήνης Αμπελικού, τόνισε της σημασία ομαδικής συνεργασίας για την ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου και αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου Ριτήνης
Αμπελικού καθώς και τις εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου.

Ο κ. Νίκος Βαμβουκλής, διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery, τόνισε της σημασία φροντίδας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνεργασίας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου.

3

Ο κ. Ιωάννης Βαρβαγιάννης, εκπρόσωπος του Μουσείου Ούζου Βαρβαγιάννη, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με την υπόλοιπη Ελλάδα, που δυσκολεύει την επισκεψιμότητα της Λέσβου και κατ’ επέκταση των Μουσείων της Λέσβου.

Ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις και τις δυνατότητες συνεργασίας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου και αναφέρθηκε στο όραμα δημιουργίας ενός Μουσείου επιχειρηματικότητας στη Λέσβου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβαν πολλοί εκπρόσωποι Μουσείων και φορέων της Λέσβου οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εκ νέου σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της Λέσβου με τα Μουσεία της και τον πολιτισμό της, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και αναφέρθηκαν σε προτάσεις. Ειδικότερα, συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσός, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης, η κα. Μυρσίνη Μουτζούρη, υπεύθυνη Marketing της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ι. Αρβανίτης - Μουσείο «Ο κόσμος του Ούζου», η κα. Ειρήνη Κατσακούλη, Γραμματέας του Παραδοσιακού Κέντρου Παμφίλων, οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Λέσβου και μέλη του Συλλόγου «Παρέα @ Λέσβο» κα. Ισμήνη Μαμουνή, κα. Έλσα Εγγλεζοπούλου και κα. Ειρήνη Νερατζή, ο κ. Ευάγγελος Βογιατζής, Πρόεδρος της Στέγης Θεόφιλος, ο κ. Παναγιώτης Σκορδάς, μέλος του ΔΣ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η κα. Χριστίνα Γιαννακάκου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Χρούσου, ο κ. Νησιώτης Βλάσιος, υπεύθυνος εμπορικού τμήματος της εταιρείας «Ραφτέλη Πρωτούλη Μαρία & ΣΙΑ ΕΕ».

φ

Κλείνοντας την πρώτη αυτή κοινή εκδήλωση μετά την πανδημία, τα Μουσεία της Λέσβου τόνισαν την πρόθεσή τους να έρθουν ακόμα πιο κοντά με την τοπική κοινωνία μέσα από την οργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας και συμφώνησαν στην επικαιροποίηση της συνεργασίας του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις.

Μοιράσου το άρθρο!

ΤΕΒΑ