Πολιτισμός

09/08/2011 - 08:13

«Τα συλλογικά έντυπα της Λέσβου-Το παρόν και το μέλλον τους»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βατούσα και στην αίθουσα του τοπικού συλλόγου «Η Μεταμόρφωση την Κυριακή 7 Αυγούστου το πρωί ημερίδα με θέμα «Τα συλλογικά έντυπα της Λέσβου-Το παρόν και το μέλλον τους» » με τη συμμετοχή επισήμων, εκπροσώπων συλλόγων, Λέσβιων δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων του  νησιού, καθώς και κόσμου από τη Βατούσα και τα γύρω χωριά. Παράλληλα με την ημερίδα λειτούργησε στον ίδιο χώρο έκθεση όλων των Λεσβιακών συλλογικών εντύπων που εκδίδονται σήμερα κα μερικών  που έπαψαν να υφίστανται. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βατουσαίων σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο «Η Μεταμόρφωση» και το Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας «Χ. & Μ. Παπουτσή».

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κκ Γαληνός Σπύρος, βουλευτής Ν. Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, Δήμαρχος Λέσβου, Χρήστος Κορδώνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης, Γιάννης Τσακίρης , Αντιδήμαρχος Λέσβου και  Καρδαράς Σωτήρης, περιφερειακός σύμβουλος  Β. Αιγαίου. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΛΣΑ,  (Εμμ. Παπουτσής, Ν .Βακάλης, Μ. Παπουτσή) πρόεδροι συλλόγων και υπεύθυνοι έκδοσης εντύπων που εκδίδουν οι σύλλογοι της Λέσβου, Βαρτή – Ματαράγγα(«Το Πόλιον») Σφιχτέλλης (Άντισσας), Τραγέλλης (Καλλονής), Ευαγγέλου (Σκαμιάς), Ιορδάνης (της Αναπτυξιακής «Πιττακός ο Μυτιληναίος»), Παπουτσής, Βασίλογλου(Μεσοτόπου), Ζορμπάς, Στεφανέλλης (Παγγεραγωτικού), Χρήστος και Μαρία Παπουτσή (Ίδρυμα για την Ανάπλαση της Βατούσας), Μάκης Αξιώτης, Κώστας Βαλέτας, Αντώνης Πλάτωνος κά. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης με πρόταση του Γιάννη Μανούκα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Γιάννη Τριανταφύλλου και  Βασίλη Πλάτανου.   

     Εισηγητές (με τη σειρά παρουσίας τους) οι  Ευάγγελος Γδοντέλης ( Η συμβολή των συλλόγων και των εντύπων του στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών μας), Παναγιώτης Σκορδάς (Συντοπίτικα Έντυπα, συντοπίτικα έντυπα και σύλλογοι, συντοπίτικα έντυπα και τοπικές κοινωνίες  ), Άρης Καλάργαλης (Από τη «Χαραυγή» στα συντοπίτικα περιοδικά) και Χρήστος Σταυράκογλου (30 χρόνων οι «Παλμοί της Βατούσας»). Το συντονισμό της εκδήλωσης τον είχε ο Γιάννης Μανούκας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση στην οποία πήραν μέρος (με τη σειρά που έλαβαν το λόγο οι κκ. Βουνάτσος, Πλάτωνος Αντώνης, Ιορδάνου Τάκης, Αξιώτης Μάκης, Τραγέλλης Χρήστος, Βαλέτας Κώστας, Βασίλογλου Φώτης, Ευαγγέλου Γιώργος, Καρδαράς Σωτήρης , Οικονομίδης Βελισσάριος και  Παπουτσής Μανόλης.

   Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα προσφορά και η παρούσα δυναμική των εντύπων των πολιτιστικών σωματείων της Λέσβου, καθώς και ο προβληματισμός και η συνακόλουθη ανησυχία για το μέλλον τους, λόγω του δισταγμού  ένταξης της νεότερης γενιάς στην από κάθε άποψη διαδικασία έκδοσής τους, αλλά και να ακουστούν και γενικότερες απόψεις για την ποιότητα του σύγχρονου λεσβιακού πολιτιστικού γίγνεσθαι, όπως αυτή εκδηλώνεται και μέσα από την αναβίωση των τοπικών εθίμων κι ακόμη η απουσία πολιτιστικών εκδηλώσεων από την πλευρά των συλλόγων της διασποράς κατά την πέραν των θερινών μηνών περίοδο.

    Επιπλέον μέσα από τη συζήτηση και τις προτάσεις ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε την ίδρυση Μουσείου Λεσβιακού Τύπου υπό την εποπτεία φορέα που θα μετέχουν  και εκπρόσωποι  πολιτιστικών συλλόγων. Στο μουσείο θα αρχίσει να συγκεντρώνεται όλος ο θησαυρός των εκδιδόμενων πάσης φύσεως λεσβιακών  εντύπων, όπου γης και παράλληλα θα συγκεντρώνονται όλες οι παλαιές εκδόσεις.

  Η ημερίδα, βέβαια, πραγματοποιήθηκε κάτω από τη βαριά σκιά  της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει την ταχυδρομική ατέλεια για τα έντυπα των συλλόγων και όλοι εξέφραζαν τον έντονο  προβληματισμό τους για τη βιωσιμότητα τω ν εντύπων. Ο κ. Γαληνός δήλωσε πως είχε ήδη καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, ενώ σε ανάλογο διάβημα προέβη και η ΟΛΣΑ. Για το λόγο αυτόν με εισήγηση του συντονιστή της εκδήλωσης Γιάννη Μανούκα εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα απευθυνόμενο  προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση :

   Όλοι εμείς, που συμμετείχαμε  στη σημερινή (7-8-11) ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Βατούσα της Λέσβου με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των εντύπων που εκδίδονται από τους συλλόγους της Λέσβου» (ντόπιους και της διασποράς της) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ  για την κυβερνητική απόφαση να καταργήσει την ταχυδρομική ατέλεια των εντύπων των πολιτιστικών μας συλλόγων και παράλληλα ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ για το προδιαγραφόμενο  δυσοίωνο μέλλον των συλλογικών εντύπων και τη βέβαιη αδυναμία των συλλόγων να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους, μεταξύ των οποίων είναι η διαρκής επικοινωνία της Λεσβιακής διασποράς με τις ιδιαίτερες πατρίδες της.  ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ προς τους αρμόδιους υπουργούς  να αναθεωρηθεί μια τέτοια εξοντωτική για την βιωσιμότητα των εντύπων μας απόφαση.

   Μετά τη λήξη της ημερίδας οι φορείς που οργάνωσαν την εκδήλωση παρέθεσαν γεύμα κάτω από τον ίσκιο του πλάτανου της γραφικής πλατείας του χωριού με παραδοσιακούς μεζέδες . Χορηγός των ποτών η Λεσβιακή εταιρεία ΣΠΕΝΤΖΑΣ την οποία οι οργανωτικοί φορείς ευχαριστούν.

Μοιράσου το άρθρο!