Πολιτισμός

06/12/2014 - 07:58

"Το Υγρόν Πυρ και η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ" - Μυτιλήνη , Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

Στις 10 Δεκεμβρίου 2014 στον "Δίαυλο", (Λαδάδικα 30, Μυτιλήνη) στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της β' έκδοσης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Καρατόλιου, εκπαιδευτικού, ιστορικού με ειδίκευση τη βυζαντινή ιστορία "Το Υγρόν Πυρ και η Συμβολή του στη Βυζαντινή Ισχύ". Ομιλητές, εκτός από τον συγγραφέα, θα είναι ο Γεώργιος Τυρίκος- Εργάς, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Χριστίνα Βογιάννη, εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος.
Το υγρό πυρ ήταν ένα όπλο το οποίο για αιώνες έσπερνε τον τρόμο στους εχθρούς του Βυζαντίου. Στην παρούσα μελέτη δίνεται έμφαση στις βυζαντινές πηγές, δεν παραλείπεται όμως να περιληφθεί και η οπτική γωνία των λαών που είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με το όπλο αυτό ως εχθροί του Βυζαντίου. Παρέχεται ακόμη μια επισκόπηση των πορισμάτων άλλων επιστημών, όπως η Φυσική και η Χημεία, που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της σύστασης του μείγματος. Ο συγγραφέας, ακολουθεί μεν την επιστημονική μεθοδολογία, καταφέρνει όμως να δημιουργήσει ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί εύκολα και από έναν μη μυημένο αναγνώστη.
Το βιβλίο περιέχει πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφάνιση της δεύτερης έκδοσής του στα ελληνικά. Έχει ήδη κυκλοφορήσει στα αγγλικά, ενώ μεταφράσεις του ετοιμάζονται για τα ιταλικά και τα ρώσικα.
Διατίθεται σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Εναλλακτικά, παραγγελίες μπορούν να γίνουν απευθείας από τον εκδοτικό οίκο Historical Quest (τηλ. 210 2611832). Ειδικά για τη Λέσβο τη διανομή του βιβλίου έχει αναλάβει η «Αιολίδα».
 

Μοιράσου το άρθρο!