Πολιτισμός

17/11/2013 - 19:37

Υπάρχει και Φιλότιμο

yle="text-align: justify;">Οι Άστεγοι με υπερηφάνια παρουσιάζουν το κλασικό έργο των Αλ. Σακελλαρίου και Χρ. Γιαννακόπουλου , «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ». Ένα έργο, πολιτκή σάτυρα του χθες και του σήμερα. Το Σάββατο 23, την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

 

To έργο «Υπάρχει και φιλότιμο» βασίζεται στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη Προσγείωση»- ο τίτλος χαρακτήριζε την απότομη μεταστροφή των αισθημάτων του βασικού ήρωα- που είχε γραφτεί το 1950 στο τέλος εμφυλίου, από τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο. Το θεατρικό έργο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τους τότε πρωταγωνιστές του Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο όμως στο δύσκολο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής δεν είχε επιτυχία. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1965, ο Αλέκος Σακελλάριος ξαναθυμήθηκε το έργο του, το διόρθωσε και το έδωσε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος το ανέβασε δύο συνεχείς χρονιές, στο Θέατρο Βεργή και στο Θέατρο Άλφα και καθιερώθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σταρ της κωμωδίας στα 52 του χρόνια. Την ίδια χρονιά, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο για να περάσει στην ιστορία. Η ταινία «Υπάρχει Και Φιλότιμο» πρωτοπαίχτηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1965, κόβοντας 325.683 εισιτήρια.

Υπόθεση

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη , καθώς και ο οδηγός του . Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαίνοντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος και ο Σωτήρης) συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Μαυρογιαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος Γκρούεζας έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές.


Προπώληση Εισητηρίων: Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 11πμ-1μμ και 7μμ-9μμ στο Δημοτικό Θέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγγελική Γεωργαντά, Κώστας Τσουγκράνης
ΣΤΙΧΟΙ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Αντουέλ Νάκε
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΗΧΗΤΙΚΑ: Νίκος Μαστραντωνάς
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κλεομένης Τζαννέτος
ΚΙΝΗΣΗ: Μαρίνα-Ισμήνη Ιωαννάτου
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λένα Τριανταφύλλου
ΣΚΗΝΙΚΑ: H Ομάδα
ΑΦΙΣΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Όλγα Μιρονοπούλου
ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ: Σοφία Καραγιαννάκη
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μαρία Λογιωτάτου

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Ανδρέας Μαυρογιαλούρος: Βασίλης Σαμαράς
Νάντα Μαυρογιαλούρου: Ανθή Σαμαρτζίδου
Αλίκη Μαυρογιαλούρου: Χριστίνα Κονταξή
Τασία: Μάνια Προδρόμου
Κώστας Σιλυβριώτης: Γιώργος Μαρμαρινός
Λώρα Σιλυβριώτη: Αντιγόνη Τσεσμελή
Γιώργος, ο «ιδιαίτερος»: Γιάννης Κακαδέλλης
Θόδωρος Γκρουέζας: Λευτέρης Μυρσινιάς
Κυρ- Φώτης: Παναγιώτης Χλίμπος
Κυρα- Λάμπαινα: Λάνα Χαραλάμπους
Κατίνα: Όλγα Μιρονοπούλου
Σωτήρης: Σταμάτης Γιαννάκης
Πανάγος: Άκης Αργυρόπουλος
Σωφέρ: Παναγιώτης Γιαννούλης
Ράπερ: Αντουέλ Νάκε

Μοιράσου το άρθρο!