Ψυχολογία - Σχέσεις

25/03/2020 - 08:10

Δέος, το πιο ωφέλιμο συναίσθημα!

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Πολλοί τίτλοι ειδήσεων για τον κορονοϊό χρησιμοποιούν τη φράση «σοκ και δέος». Το σοκ το έχουμε βιώσει όλοι μας και γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι. Το δέος όμως είναι κάτι για το οποίο δεν μιλάμε συχνά. Το λεξικό λέει ότι είναι συναίσθημα φόβου ή σεβασμού και αναγνώρισης του μεγαλείου μιας υπέρτερης δύναμης. 

Όταν σκεφτόμαστε στιγμές δέους στη ζωή μας μάλλον είναι λίγες αλλά συνήθως μεταμορφωτικές. Διότι τις στιγμές αυτές βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος μια ευρύτερης εικόνας και εξετάζουμε με διαφορετικό τρόπο το νόημα της ζωής. 

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το δέος έχει ανεκτίμητα οφέλη στον άνθρωπο, όπως μείωση του άγχους, τόνωση της δημιουργικότητας, βαθύτερη σχέση με τον εαυτό, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, καλύτερη υγεία και πιο ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.  

Έχει αποδειχτεί ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα όπως η ντροπή, η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα,  καρκίνο και φλεγμονές. Οι φλεγμονές σχετίζονται άμεσα με την ιντερλευκίνη 6, της οποίας τα επίπεδα μελέτησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνιας, λαμβάνοντας δείγμα σιέλου από φοιτητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ένιωθαν συχνότερα θετικά συναισθήματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6, σε σχέση με αυτούς που είχαν άσχημη διάθεση. Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 6 όταν οι φοιτητές ένιωθαν τα ακόλουθα θετικά συναισθήματα: δέος, διασκέδαση, συμπόνια, ικανοποίηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια. Διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 τα προκαλούσε το συναίσθημα του δέους.

Στη σύγχρονη κοινωνία τείνουμε να χάσουμε την επαφή μας με πηγές δέους.  Δε χρειάζεται να φτάσει κανείς στους καταρράκτες του Νιαγάρα, στα κάστρα της Μάλτας ή στον ναό της Εφέσου για να αισθανθεί αυτό το συναίσθημα. Είναι πολύ πιο εύκολο, αρκεί μια βόλτα στο δάσος ή μια ανάβαση σε ένα ύψωμα ατενίζοντας την απεραντοσύνη της θάλασσας. Κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα μετακίνησης, υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο που δείχνουν την εκπληκτική δραστηριότητα της γης, ηφαίστεια που εκρήγνυνται, υπέροχα φαράγγια, πανύψηλα δέντρα και εντυπωσιακές λίμνες.

Κι όταν εξοικειωθείτε με το δέος θα δείτε ότι θα το αισθάνεστε πιο εύκολα, απλά παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά τον κόσμο μέσα σας και γύρω σας. Αισθανθείτε δέος γιατί είστε μοναδικοί και ανεπανάληπτοι σ’ αυτόν τον κόσμο, για το υπέροχο κορμί σας που εκτελεί άπειρες χημικές αντιδράσεις κάθε δευτερόλεπτο χωρίς να ασκείτε κανέναν έλεγχο. Αισθανθείτε δέος για την κάθε αναπνοή που παίρνετε και διατηρείστε ζωντανοί, όταν κάνετε βόλτα στην παραλία και ακούτε τον ήχο του κύματος, όταν βλέπετε την ομορφιά αυτού του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Εξασκηθείτε κάθε μέρα κάνοντας εκατό «μαγικά» βήματα, σε κάθε βήμα νιώστε δέος και ευγνωμοσύνη που είστε υγιείς και έχετε σωματική ακεραιότητα. 

Αισθανθείτε δέος για το κάθε λεπτό της ζωής σας…πιστεύω ότι είναι εύκολο πλέον, αν σκεφτούμε ότι στην Ιταλία κάθε λεπτό πεθαίνουν δύο άνθρωποι.

Σήμερα αισθανθείτε δέος βλέποντας τη σημαία μας και σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας μας πριν χρόνια. Κι αν σήμερα υποκύψαμε στον τρόμο που μας προκάλεσε ο μικροσκοπικός εχθρός, η εθνική παλιγγενεσία, έστω και χωρίς εκδηλώσεις, θα πρέπει να σημάνει στις καρδιές μας την αναγέννηση, τη νέα αρχή και την αναδημιουργία. 

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!