Ψυχολογία - Σχέσεις

30/06/2021 - 06:48

Γειωθείτε!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Με τον όρο γείωση εννοoύμε τη σύνδεση με τη Γη. Αυτό μπορεί να γίνει περπατώντας με γυμνές πατούσες στην άμμο της παραλίας, στο χώμα της αυλής μας, στο δροσερό γρασίδι ή απλά βάζοντας τα πόδια στη θάλασσα. Πρόκειται για μια πρακτική που ωφελεί τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Ο εκμοντερνισμός της κοινωνίας μάς κάνει να χάνουμε όλο και περισσότερο την επαφή με τη Γη, μια επαφή-επικοινωνία που κρατούσαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι περπατούσαν ξυπόλυτοι.  Αυτό συμβάλει στην εμφάνιση κατάθλιψης, πονοκεφάλων, χρόνιας κόπωσης αλλά και μυικών εντάσεων. 

Όσοι εξασκούν τη γείωση υποστηρίζουν ότι νιώθουν πιο ήρεμοι, πιο δραστήριοι, χωρίς άγχος και γεμάτοι ενέργεια για ζωή. Αν και κυκλοφορούν διάφορες συσκευές στο εμπόριο που υπόσχονται άμεση γείωση, προτείνω πιο παραδοσιακούς τρόπους, όπως το κολύμπι και το περπάτημα στην παραλία ή στο δάσος.

Αν δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε παραλίες και δάση, μπορείς να ανακουφίσεις τα πόδια σου σε ένα χλιαρό ποδόλουτρο, στο οποίο θα προσθέσεις βότανα και αιθέρια έλαια της αρεσκείας σου. Επίσης, μπορείς να πάρεις πεπλατυσμένες πέτρες και να τις κολλήσεις σε ένα πατάκι, το οποίο θα τοποθετήσεις σε μια γωνιά του σπιτιού. Ανεβαίνοντας στο πατάκι αυτό φαντάσου ότι όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα, διοχετεύονται μέσα στις πέτρες και το σώμα σου γίνεται ανάλαφρο.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορείς να κάνεις, εξασκήσου πνευματικά σε μια άσκηση της yoga για γείωση:

Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Κλείσε τα μάτια και πάρε βαθιές εισπνοές. Με κάθε εκπνοή νιώθεις ότι όλη η ένταση του σώματος φεύγει. Στη συνέχεια, εστίασε την προσοχή σου στα πέλματα, νιώσε το πάτωμα, αν είναι σκληρό, ψυχρό ή ζεστό. Μετά φαντάσου ότι ρίζες εξέρχονται από τα πόδια σου και διαπερνούν το έδαφος. Επέτρεψε τις ρίζες αυτές να φτάσουν μέχρι πολύ βαθιά, όσο πιο βαθιά πηγαίνουν, τόσο πιο σταθερός αισθάνεσαι. Η ενέργεια της Γης εισέρχεται μέσα από τις ρίζες φτάνοντας στα πόδια σου και από εκεί στο υπόλοιπο κορμί σου. Νιώσε την ενέργεια σε κάθε μέρος του σώματός σου, στα πόδια, στην κοιλιά, στο στήθος, στα χέρια και στο κεφάλι. Η ενέργεια αυτή επεκτείνεται στην αύρα γύρω σου ακτινοβολώντας και εκτοπίζοντας μαύρες σκιές από άγχος, νευρικότητα και δυσφορία. Νιώθεις ασφάλεια, ισορροπία και γαλήνη.  Άνοιξε σιγά σιγά ξανά τα μάτια σου και να θυμάσαι πως είσαι παιδί της Γαίας, άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της. 

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!