Ψυχολογία - Σχέσεις

21/04/2021 - 07:31

Η θεραπεία της ασθένειας

Γράφει η Χαρά Ζήκα

Οι στωικοί φιλόσοφοι υποστήριζαν πως κανένας άνθρωπος και κανένα συμβάν δεν ασκούν την παραμικρή επιρροή πάνω μας, διότι εμείς είμαστε οι μοναδικοί κύριοι των σκέψεων και των επιλογών μας. Εμείς δημιουργούμε τις εμπειρίες και την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. 

Ακούγεται απλό και λογικό αλλά για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται αρκετή δουλειά με τον εαυτό. Οι ψυχολόγοι λένε πως όταν είμαστε μικροί, μαθαίνουμε πώς να αισθανόμαστε για μας τους ίδιους και τη ζωή μας από τις αντιδράσεις των ενηλίκων. Όταν μεγαλώνουμε, αναπλάθουμε το συναισθηματικό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας μας. Προσαρμόζουμε τις προσωπικές σχέσεις μας με βάση τις σχέσεις που είχαμε με τον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης, συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν οι γονείς σε εμάς. Συνεπώς, μαθαίνουμε τα συστήματα πεποιθήσεων από πολύ μικρά παιδιά και ύστερα περνάμε τη ζωή μας δημιουργώντας εμπειρίες που ταιριάζουν με αυτές τις πεποιθήσεις.

Όπως καταλαβαίνεις, είσαι ένα θύμα άλλων θυμάτων, αφού και οι γονείς σου δεν γνώριζαν πώς να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Έτσι, ήταν αδύνατο να σου διδάξουν πώς να αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου. Αν ακούσεις την ιστορία τους, θα καταλάβεις από πού προήλθαν οι φόβοι τους, η αδιαφορία τους, οι αυστηροί κανόνες που υιοθέτησαν ή η σκληρότητα που σου έδειξαν. Οι άνθρωποι που σε φόρτωσαν με όσα κουβαλάς σήμερα, ήταν το ίδιο ή περισσότερο φοβισμένοι, πικραμένοι και παραπλανημένοι σε σχέση με εσένα. 

Όποιο πρόβλημα έχεις, όσο μεγάλο ή απειλητικό φαίνεται, να ξέρεις πως είναι αποτέλεσμα των κρυφών σκέψεών σου. Ωστόσο, διαθέτεις μια τεράστια δύναμη, η οποία βρίσκεται στην παρούσα στιγμή. Αυτό που θα επιλέξεις να σκεφτείς και να εφαρμόσεις αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, θα δημιουργήσει τις εμπειρίες της επόμενης εβδομάδας, του επόμενου μήνα ή του επόμενου χρόνου. Είναι θαυμάσιο να το αντιληφθείς αυτό, γιατί θα νιώσεις ελεύθερος από κάθε περιορισμό!

Είναι γνωστό ότι κάθε σκέψη επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου και τελικά τη χημεία όλου του σώματος. Για παράδειγμα, η δυσαρέσκεια που κρατάμε μέσα μας για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση ουσιών που κατασπαράζουν το σώμα και να εκδηλωθεί ως καρκίνος. Η κριτική μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα, οι ενοχές να μετασχηματιστούν σε πόνο και η ένταση να δημιουργήσει έλκος. Τα δυσάρεστα συναισθήματα σε συνδυασμό με ακατάλληλες τροφές, ποτά και φάρμακα φθείρουν το σώμα, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. 

Η αυτοεπιδοκιμασία και η αυτοπαραδοχή είναι βασική προϋπόθεση για θετικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο, ακόμη και στην περίπτωση μιας σοβαρής ασθένειας. Εμπόδιο αποτελεί το παρελθόν. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι γεγονότα που συνέβησαν, δεν γίνεται να αλλάξουν. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι οι σκέψεις σου για τα γεγονότα. Είναι ανόητο να τιμωρείς τον εαυτό σου σήμερα επειδή κάποτε, κάποιος σε πλήγωσε. Καλό θα ήταν να συγχωρήσεις όσους σε πλήγωσαν και να βιώσεις τη ζωή σου με νέα «αισθητηριακή» αντίληψη. 

Η συγχώρεση αποτελεί ένα είδος θεραπείας αλλά για πολλούς είναι κάτι δύσκολο και κάτι που μόνο ο Χριστός κατάφερε. Οπότε, θα χρησιμοποιήσω τον όρο «ολοκληρωτική αποδέσμευση». Αποδεσμεύσου από τα δυσάρεστα συναισθήματα! Για να απαγκιστρωθείς από αυτά, πρέπει να τα αναγνωρίσεις. Για παράδειγμα, αν καταλαβαίνεις ότι βράζει ο θυμός μέσα σου, πήγαινε δίπλα στη θάλασσα και καθώς εκπνέεις φώναξε: «Νιώθω θυμό και τον απελευθερώνω!». Φαντάσου ότι τα κύματα διαλύουν κάθε ίχνος από τον θυμό σου, σε καθαρίζουν και νιώθεις γαλήνη. 

Επανέλαβε αυτή την άσκηση για όσο χρόνο και όσες φορές χρειάζεσαι, ώσπου να νιώσεις ότι έχεις αποδεσμευτεί από το θυμό. Μετά θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει και το πρόβλημα ή την ασθένειά σου να υποχωρεί.  

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!