Ψυχολογία - Σχέσεις

17/03/2021 - 07:16

Κατανόησε τι είναι στον έλεγχό σου και τι όχι

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Βλέπεις κάποιους ανθρώπους που διψούν για ζωή, έχουν πάθος και ενθουσιασμό, δε βαριούνται και δε θα τους ακούσεις ποτέ να μεμψιμοιρούν. Φαίνεται όλα να τους πηγαίνουν καλά και τους ονομάζεις «τυχερούς».

Αντίθετα, εσύ νιώθεις ότι η τύχη σε αγνοεί, ότι πάσχεις από γκαντεμίαση και έλκεις όλα τα δεινά του κόσμου. Όμως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν θετικά και αρνητικά γεγονότα, εσύ τα χρωματίζεις όπως θέλεις, με βάση τις σκέψεις που κάνεις. Για παράδειγμα, μια συννεφιασμένη μέρα μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση με τα μουντά χρώματα ή να σου φτιάξει τη διάθεση, αν θαυμάζεις τα θεαματικά σύννεφα στον ουρανό. Όταν έχεις εσωτερική ισορροπία, ζεις όμορφα την κάθε στιγμή σου.

Μπορεί να πιστεύεις ότι σου αξίζουν όλα τα καλά της ζωής αλλά αν δε λες ένα ευχαριστώ για ό,τι σου συμβαίνει, είναι αλαζονεία. Ο ευγνώμων άνθρωπος είναι αισιόδοξος, περιμένει να συμβούν καλά πράγματα ακόμη και μέσα από αυτά που φαινομενικά είναι άσχημα. Έτσι, επιτρέπει στο ρεύμα της ζωής να κυλάει χωρίς εμπόδια και τα ευχάριστα γεγονότα πολλαπλασιάζονται. Αν είσαι γκρινιάρης, γίνεσαι άκαμπτος στη ροή της ενέργειας που σε περιβάλλει. Απαρίθμησε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς τους λόγους για τους οποίους μπορείς να νιώθεις χαρά και ικανοποίηση και θα δεις ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Για κάθε γεγονός, για κάθε σχέση που είχες στη ζωή σου νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτό που σου πρόσφερε, ακόμη κι αν σου άφησε μια πικρία. Τα γεγονότα που χαρακτηρίζεις άσχημα, όσο κι αν δεν τα θες στη ζωή σου, είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο διδάσκεσαι τις αληθινές αξίες της ζωής.

Σύμφωνα με τον Επίκτητο η ζωή είναι γιορτή. Και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι: να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με ζητήματα στα οποία δεν ασκούμε κανέναν έλεγχο αλλιώς θα αγωνιζόμαστε σε μια μάχη που είναι αδύνατο να κερδηθεί!

 

*  Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!