Ψυχολογία - Σχέσεις

12/02/2020 - 09:37

Κεραυνοβόλος έρωτας…τύχη ή κάρμα;

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Για ορισμένους οι πιθανότητες να συναντήσουν κάποιον/α που να τους συγκινεί, να είναι διαθέσιμος/η, να μην έχει τα ψυχολογικά του/της και να είναι κι αυτός/ή σε ανάλογη φάση, δείχνουν να είναι απειροελάχιστες, ακόμη κι αν ενεργοποιήσουν το google alert!

Ωστόσο ακούμε περιπτώσεις ανθρώπων που γνώρισαν τον έρωτα της ζωής τους σε μια έξοδο με φίλους που αρχικά δεν ήθελαν να πάνε αλλά τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη, σε ένα ανιαρό συνέδριο της δουλειά τους που πήγαν με το ζόρι, σε μια ατυχή στιγμή που έπεσαν ή χάλασε το αυτοκίνητο και κάποιος προσφέρθηκε να βοηθήσει. Πολλά ζευγάρια διηγούνται τη γνωριμία τους σαν ένα παιχνίδι της τύχης, σαν μια σύμπτωση, σαν ένα μοιραίο γεγονός που σημάδεψε τη ζωή τους.  Άλλοι θεωρούν πως μια ανώτερη δύναμη τους καθοδήγησε, άλλοι πιστεύουν στην τύχη, στο κάρμα, σε συναστρίες ή στο σύμπαν, το οποίο υποκινεί όλα τα γεγονότα έτσι ώστε να έρθουν σε συνάντηση δύο άτομα. 

Κάποιοι αναφέρουν ότι ερωτεύτηκαν από την πρώτη στιγμή που διασταυρώθηκαν τα βλέμματά τους. Περιγράφουν την αίσθηση σαν ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί έξαψη, αναστάτωση και μαγεία. Σχεδόν όλα τα άτομα που γνωρίζουν τον κεραυνοβόλο έρωτα υποστηρίζουν ότι έχουν την εντύπωση ότι κάπου είχαν ξανασυναντηθεί, χωρίς όμως να μπορούν να  πουν πού και πότε έγινε αυτό. Ορισμένοι αναφέρουν ότι έχουν δει το πρόσωπου του συντρόφου σε κάποιο όνειρο ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για συγχρονισμό εκπομπής ενέργειας κι από τους δύο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Βασικό χαρακτηριστικό του κεραυνοβόλου έρωτα είναι η ένταση. Έντονο πάθος, έντονη επιθυμία για σωματική επαφή, έντονα συναισθήματα και συνεχή ενασχόληση με τον άλλον, δυσκολία στη συγκέντρωση και στον ύπνο. Βέβαια τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο απλός έρωτας αλλά διαφέρει η διαβάθμιση των συναισθημάτων.  Ο κεραυνοβόλος έρωτας συνήθως δεν κρατάει πολύ. Αντίθετα ο απλός έρωτας μπορεί να κάνει τα κορμιά να εκστασιάζονται με την ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη αλλά όλοι οι ερωτευμένοι ονειρεύονται να έρθει η φάση που θα πίνουν τον καφέ τους ξεφυλλίζοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες ή να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με φροντίδα. Ο απλός έρωτας είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται μέχρι οι δύο σύντροφοι να νιώσουν την συναισθηματική εγγύτητα.

Αν και επιστημονικά δεν μπορεί να εξηγηθεί ακόμη ο κεραυνοβόλος έρωτας, επηρέασε βαθιά τους ανθρώπους, ενέπνευσε έργα τέχνης και έθρεψε τα όνειρα πολλών αναμένοντάς τον και θεωρώντας τον ως την αποθέωση της επαφής με το άλλο φύλο.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

 

Μοιράσου το άρθρο!