Ψυχολογία - Σχέσεις

08/05/2019 - 06:42

Μπορείς να κάνεις κάποιον να σε ερωτευτεί;

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Στο ερώτημα αυτό θα απαντούσα οπωσδήποτε ναι! Ο έρωτας είναι θέμα χημείας αλλά και ψυχολογίας. Αν μελετήσεις το άτομο που σε ενδιαφέρει, αν καταλάβεις τις υποσυνείδητες ανάγκες του και εμφανιστείς ως ο άνθρωπος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές, είναι βέβαιο ότι θα σε ερωτευτεί.

Το να δημιουργήσεις πόθο, όπως κάνουν οι περισσότεροι, είναι πάρα πολύ εύκολο αλλά ο πόθος ικανοποιείται γρήγορα. Αντίθετα, με τη σαγήνη σκανδαλίζεις τη φαντασία, εντείνεις  την αίσθηση του ανικανοποίητου που νιώθει ο άλλος και τον πείθεις γι’ αυτό που θες, με την προοπτική της ηδονής.

Αν αντιληφθείς ποια είναι τα «κουμπιά» του, γίνεσαι ένας σαγηνευτής, παίζεις με το μυαλό του και την ψυχολογία του. Ακτινοβολείς το χαρακτηριστικό εκείνο που αναζητά, περνάς έμμεσα το μήνυμα ότι μπορείς να του παρέχεις ικανοποίηση σε αυτό που προσδοκά, του δείχνεις ότι τον νοιάζεσαι και ότι είναι μοναδικός.  Έτσι, θα μπορείς να τον πείσεις  χωρίς να φαίνεται ότι του επιβάλλεσαι. Μελετάς και ακολουθείς με προσοχή κάποια βήματα ώστε να διαπεράσεις την άμυνά του και τότε  ο άλλος  θα θέλει να σου παραδοθεί και να μπει στον κόσμο της ηδονής που του «υπόσχεσαι» και φαντασιώνεται. Θα θέλει να του γεμίσεις το κενό και θα σε ακολουθεί σαν υπνωτισμένος, χωρίς να αντιλαμβάνεται τους ελιγμούς σου. Κάποια στιγμή θα νιώθει παραδομένος σε μια άγνωστη δύναμη, δεμένος στα δίχτυα της γοητείας σου χωρίς να έχει καταλάβει πώς και γιατί συνέβη αυτό.

Για τις γυναίκες είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιούν την τεχνική της σαγήνης λόγω της ακόρεστης επιθυμίας των ανδρών  για σεξ. Ο άνδρας καταπιέζεται από το ρόλο που πρέπει να παίξει, να είναι υπεύθυνος, ορθολογιστής και να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Μια γυναίκα με έντονη και σεξουαλικά φορτισμένη παρουσία, που δεν είναι συνεσταλμένη όπως η πλειοψηφία των γυναικών, μια γυναίκα που του υπόσχεται απελευθέρωση από τους περιορισμούς και μετάβαση στον κόσμο της απόλυτης ευχαρίστησης  είναι μια σειρήνα. Έχει τον έλεγχο της λίμπιντο του άνδρα κι εκείνος είναι βέβαιο ότι  θα παρασυρθεί στο κάλεσμά της.

Δέχομαι πως όταν κάποιος επιθυμεί να χειραγωγήσει τον άλλον είναι ανήθικο και σαφώς η σαγήνη είναι μια μορφή εξαπάτησης. Ωστόσο όλοι μας λαχταράμε την αποπλάνηση και την παραπλάνηση που προκαλεί ο έρωτας και δεν είναι πάντα κακό να χρησιμοποιείται η σαγήνη.   

Φυσικά για να γίνεις σαγηνευτής δεν είναι τόσο εύκολο, θα πρέπει  αρχικά να κατανοήσεις τον εαυτό σου, που είναι μια δύσκολη διαδικασία. Θα πρέπει να εντοπίσεις  τα γοητευτικά χαρακτηριστικά σου και να τα αναδείξεις με αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να μελετήσεις καλά τον στόχο σου, τις επιθυμίες, τις ανάγκες  και τις αδυναμίες του, τους φόβους, τα όνειρά του και κυρίως τα σχέδιά του για το μέλλον. Στη συνέχεια θα σχεδιάσεις  τις πράξεις και τις κινήσεις που θα ακολουθήσεις ώστε να διαπεράσεις τις αντιστάσεις του, χωρίς να κάνεις φανερούς ελιγμούς. Δηλαδή είναι  σαν να παίζεις σκάκι, θα κάνεις ματ κι ο άλλος ακόμη θα αναρωτιέται πώς το κατάφερες!

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!