Ψυχολογία - Σχέσεις

09/10/2019 - 07:09

Το μυστικό της επιτυχίας

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η νέα γενιά είναι αναθρεμμένη με έναν τρόπο που δημιουργεί ένα υπερτροφικό «εγώ». Γι’ αυτό αυξήθηκε το ποσοστό του ναρκισσισμού τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια διαταραχή προσωπικότητας κατά την οποία το άτομο θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και ξεχωριστό από τους άλλους, έχει στάση αλαζονική και υπεροπτική και δεν διαθέτει ενσυναίσθηση. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ευάλωτη προσωπικότητα, που χρειάζεται ως δεκανίκια τον θαυμασμό των άλλων. Ωστόσο, σε κανέναν μας δεν αρέσει να βρισκόμαστε με άτομα που φουσκώνουν σαν παγώνια, περιαυτολογούν  και κομπάζουν για τα χαρίσματα και τα κατορθώματά τους, υπαρκτά ή ακόμη και ανύπαρκτα!

Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Δρουν και σκέφτονται αυτοκαταστροφικά. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ποτέ δεν έμαθε να αγαπά και να αποδέχεται τον εαυτό της, δυσκολεύεται να ξεκινήσει ερωτικές σχέσεις ή επιλέγει απορριπτικούς συντρόφους που την ακυρώνουν, την υποτιμούν και την κακοποιούν.

Αντίθετα με τις παραπάνω περιπτώσεις, τα άτομα με ισορροπημένη αυτοεκτίμηση είναι αυθεντικοί και δεν εκλιπαρούν τους άλλους για αποδοχή. Έχουν σωστή αντίληψη των ισχυρών και αδύνατων σημείων τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη και δεν νιώθουν καμία ανάγκη να μειώσουν τους άλλους. Έχουν εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις, είναι ανεκτικοί, χαρούμενοι, δέχονται επικρίσεις και προσβολές χωρίς να τους διαλύουν. Τις περισσότερες φορές τα πάμε καλύτερα με ανθρώπους που έφτασαν στην κορυφή παρά με τους κατώτερους.

Γιατί για να φτάσει κανείς στην κορυφή σημαίνει ότι αγγίζει τον κάθε στόχο του με κόπο. Έτσι, κάθε επιτυχία ισχυροποιεί την αυτοεκτίμηση αλλά και κάθε αποτυχία δεν κλονίζει τη γενικότερη αίσθηση επάρκειας του ατόμου, δεν καταρρέει από την ήττα. Έχει αισιοδοξία, πίστη και ψυχική αντοχή. Είναι ανοιχτός και επικοινωνιακός, δέχεται με χαρά τη βοήθεια των άλλων και θεωρεί ότι αξίζει την αγάπη των συνανθρώπων του.

Η αυτοεκτίμηση λοιπόν είναι το σημαντικότερο «καύσιμο» για την ψυχική μας υγεία και καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Ωστόσο δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτυχία. Απαιτείται σκληρή δουλειά με τον εαυτό μας, αυτογνωσία, πειθαρχία, αυτοβελτίωση και αυτοεξέλιξη.

----

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!