Ψυχολογία - Σχέσεις

18/08/2021 - 08:34

Ο συγχρονισμός στις σχέσεις

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι αυτά που έχουμε θελήσει στη ζωή μας στο παρελθόν, ακόμη κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Αν κάτι δεν υπάρχει στη ζωή μας, είναι γιατί εμείς δεν επιτρέψαμε να συμβεί ή δεν επιθυμούσαμε πραγματικά να γίνει, διότι αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε τις βαθύτερες υποσυνείδητες ανάγκες μας Συνεπώς, μπορούμε να επηρεάσουμε τις μελλοντικές μας εμπειρίες και να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας,  αναλογιζόμενοι τι θέλουμε στο παρόν..

Για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και εστιασμένοι σ' αυτό που επιθυμούμε. Πολλές φορές χανόμαστε ανάμεσα στις σκέψεις και στις επιθυμίες. Για παράδειγμα, δε γίνεται να αναζητάς μια καλή σχέση και να έχεις ταυτόχρονα πολλές/πολλούς ερωτικούς συντρόφους!

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι σοβαροί, έξυπνοι, πνευματώδεις και εμφανίσιμοι, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βρουν συναισθηματικό σύντροφο, παρόλο που είναι εστιασμένοι, το επιθυμούν και το προσπαθούν πολύ. Όμως, σύμφωνα με τον Ταοϊσμό η πολύ έντονη επιθυμία και η προσπάθεια πέραν του δέοντος, μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτή η φιλοσοφία διδάσκει να σταματήσουμε να ψάχνουμε για να μπορέσουμε να βρούμε.

Ο ερωτικός σύντροφος είναι εκδήλωση της δικής σου κατάστασης και όταν θελήσεις να έρθει, θα ξεκινήσει να έρχεται. Αλλά ακόμη και το πιο υπέροχο πλάσμα να συναντήσεις δε θα είναι τέλειο ούτε όπως το είχες πλάσει στο μυαλό σου, οπότε μην κρίνεις γρήγορα και απομακρυνθείς. Άκουσε τη διαίσθησή σου κι αν σου κάνει "κλικ", επένδυσε λίγο χρόνο να γνωριστείτε καλύτερα. Αν διερευνήσεις το άλλο άτομο, μπορεί να θέσεις τη βάση για κάτι πιο μόνιμο ή μπορεί να βρεις σοβαρότατους λόγους τερματισμού της σχέσης με απόλυτη σιγουριά. 

Μην ξεχνάς ότι όλοι περνάμε διάφορες φάσεις στη ζωή μας, ίσως το άλλο πρόσωπο να περνά μια άσχημη καμπή στη ζωή του τη δεδομένη στιγμή και να μην ανταποκρίνεται όπως θα ήθελες. Ωστόσο, αν κάνεις υπομονή, μπορεί αυτός ο άνθρωπος το επόμενο διάστημα να αναδείξει τον πραγματικό υπέροχο εαυτό του.

Ο συγχρονισμός (timing) είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις. Όλα σου προσφέρονται στη ζωή αλλά αν δεν είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις ευκαιρίες που περνάνε από μπροστά σου (δουλεύεις πολύ, είσαι άνεργος, έχεις άλλα προβλήματα ή είσαι μη διαθέσιμος συναισθηματικά), οι ευκαιρίες απλά θα σε προσπεράσουν.  Δες ξεκάθαρα το όραμά σου και πού θες να φτάσεις και άπειρες δυνατότητες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται μπροστά σου. Λένε ότι ο Νεύτωνας καθόταν κάτω από τη μηλιά και τυχαία έπεσε ένα μήλο που ήταν η αφορμή να διατυπώσει το νόμο της βαρύτητας. Ακόμη κι αν δεν αληθεύει αυτό, η πραγματικότητα είναι η εξής: αν καθίσεις κάτω από τη μηλιά άνοιξη, δε θα πέσει ούτε ένα μήλο ακόμη κι αν αρχίσεις να ταρακουνάς το δέντρο. Αν καθίσεις στο ίδιο σημείο το φθινόπωρο, εφόσον θα είναι ώριμα τα μήλα, θα πέφτουν μόνα τους στα χέρια σου, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλεις καμία προσπάθεια!

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!