Ψυχολογία - Σχέσεις

05/06/2019 - 07:35

Πέντε τρόποι να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, αναπόδραστα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου και οι σχέσεις σου γίνονται καλύτερες. Όταν δεν πιστεύεις στα προσόντα σου, γίνεσαι δυστυχής και αξιοθρήνητος. Οι άνθρωποι γύρω σου δυσανασχετούν με τον αδιάλειπτο θρήνο σου ακούγοντάς σε να επιρρίπτεις ευθύνες σε όλους και σε όλα.

Μια μέτρια γραμματέας παραπονιέται για τον υπολογιστή της ή το αφεντικό της, ένας μέτριος παίκτης του μπάσκετ παραπονιέται για την μπασκέτα ή τα παπούτσια του κι αυτός που δεν μπορεί να συνάψει μια καλή ερωτική σχέση αναθεματίζει την τύχη ή τον θεό που δεν εισακούει τις προσευχές του.

Όλοι αυτοί οι παραπονιάρηδες που ανέφερα είναι μέτριοι σε αυτά που κάνουν, δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να βελτιωθούν ή να ανακαλύψουν ποια εξαιρετική ικανότητα κρύβουν μέσα τους, ώστε να την ξεδιπλώσουν και να αντλούν αυτοπεποίθηση από αυτή.

Μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου είναι οι ακόλουθοι:

1) Αυτοπεποίθηση σημαίνει δράση, τόλμησε να κάνεις κάτι, όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται αυτό τη δεδομένη στιγμή. Μην περιμένεις να νιώσεις έτοιμος ή σίγουρος πριν επιχειρήσεις να κάνεις κάτι, γιατί αυτό μπορεί να ελαττώσει την αυτοπεποίθησή σου. Δε χρειάζεται να κάνεις αμέσως κάτι πολύ μεγάλο, στο ξεκίνημά σου αρκεί μια μικρή, επιτυχημένη δράση. Αυτή θα σε ωθήσει να κάνεις μια μεγαλύτερη επιτυχημένη δράση και έτσι, κάνοντας το ένα βήμα μετά το άλλο μπορείς να προχωρήσεις πολύ μακριά.

2) Αυτοπεποίθηση σημαίνει σιγουριά, την αντιλαμβάνεσαι στον άλλον ακόμη κι αν σου έχει στραμμένη την πλάτη. Φαίνεται από τη στάση του σώματός του, τις κινήσεις των χεριών του. Έχεις δει κάποιον με αυτοπεποίθηση να ξύνει αμήχανα το κεφάλι του, να τρώει τα νύχια του, να χτυπά το πόδι στο πάτωμα ή να κουνιέται σαν εκκρεμές; Μάθε λοιπόν να είσαι ήρεμος στις κινήσεις σου και μη σταυρώνεις τα χέρια σου, αν θες να αποπνέεις σιγουριά.

3) Αυτοπεποίθηση αποκτάς όταν συναναστρέφεσαι με άτομα που σε ενθαρρύνουν και δεν σου προκαλούν ανασφάλεια. Όταν αφήνεσαι στην επιρροή αρνητικών ανθρώπων, η αυτοπεποίθησή σου δέχεται πλήγμα. Αν ο/η σύντροφός σου σε πειράζει με σαρκασμό μπροστά σε άλλους νομίζοντας έτσι ότι δείχνει στοργή και φυσικά την ευφυΐα και το ανεξάντλητο χιούμορ του, σημαδεύει με σκληρότητα στην αυτοπεποίθησή σου. Αλλά κι εσύ με τις παρατηρήσεις για τον ίδιο σου τον εαυτό, υπονομεύεις την αυτοπεποίθησή σου. Για παράδειγμα όταν δεν κάνεις κάτι σωστά και λες «τι χαζός που είμαι!».

4) Αυτοπεποίθηση νιώθεις όταν επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κατάλληλες δηλώσεις, εστιάζοντας σε όσα θαυμαστά πράγματα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και όχι σε όσα δεν έχεις κάνει ή δεν έχεις αποκτήσει ακόμη. Από τις εξήντα χιλιάδες σκέψεις που κάνεις καθημερινά, το 80% είναι αρνητικές. Κάνε λοιπόν τον εσωτερικό σου διάλογο πιο χαρούμενο!

5) Αυτοπεποίθηση έχεις όταν ακολουθείς έναν ξεκάθαρο προορισμό. Διαφορετικά θα πλανιέσαι ακυβέρνητος και αποπροσανατολισμένος, θα σκορπάς άσκοπα την ενέργειά σου και δε θα καταλήγεις πουθενά. Κάνε το μέλλον σου καλύτερο από το παρελθόν και το παρόν σου. Φτιάξε μια ευφάνταστη εικόνα γι’ αυτό που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου, ένα όμορφο, δελεαστικό όραμα που θα σε κάνει να χαμογελάς όταν το συλλογίζεσαι και να προχωράς με ενθουσιασμό στη ζωή.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!