Ψυχολογία - Σχέσεις

27/10/2021 - 08:53

Πως θα αποκτήσεις πλούτο και ευημερία

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

O Brian Tracy, στο βιβλίο του με τίτλο “The 21 success secrets of self-made millionaires” αναφέρει είκοσι ένα «μυστικά», τα οποία αν ακολουθήσει κάποιος, θα έχει μεγάλη οικονομική επιτυχία και ευμάρεια. Υποστηρίζει ότι στην ουσία όλοι ξεκινάμε από το μηδέν, ότι ο μέσος εκατομμυριούχος έχει πτωχεύσει ή χρεοκοπήσει 3.2 φορές στη ζωή του, ότι όσοι πέτυχαν βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία για την επιτυχία, αφού προηγουμένως απέτυχαν πολλές φορές.  Συνεπώς, εφόσον τόσοι άνθρωποι κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι, ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει να έχει αφθονία στη ζωή του. Σε ελεύθερη μετάφραση και πολύ συνοπτικά θα σου αναφέρω μερικά από τα «μυστικά» του βιβλίου:

-Βάλε υψηλούς στόχους και επίτρεψε τον εαυτό σου να οραματίζεται τη ζωή που πιστεύεις πως σου αξίζει. Δημιούργησε μια καθαρή νοητική εικόνα της ζωής σου μετά από πέντε χρόνια. Κάνε μια λίστα με όλα όσα θα ήθελες να έχεις, με τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα σου, με όσα θα έχεις καταφέρει και κάνε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

-Σχεδίασε προσεκτικά την πορεία σου, διότι γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Κατάγραψε τους πιο μικρούς στόχους που θα σε οδηγήσουν στον υψηλό στόχο και βάλε χρονοδιάγραμμα για να τους επιτύχεις. Επίσης κατάγραψε κάθε ιδέα που σου έρχεται στο μυαλό και κάθε μέρα κάνε κάτι που θα σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο.

-Δες τον εαυτό σου ως επιχειρηματία, ακόμη κι αν εργάζεσαι στο δημόσιο. Η επιχείρησή σου είναι ο εαυτός σου. Φαντάσου ότι είσαι ο πρόεδρος της επιχείρησής σου, τι θα άλλαζες για να γίνει πιο ισχυρή, πιο αποδοτική, πιο χρήσιμη, πιο επικοινωνιακή ή πιο φιλική με τους άλλους; Ξεκίνα αμέσως τις αλλαγές που σκέφτηκες.

-Βρες αυτό που απολαμβάνεις να κάνεις, αυτό που σε γοητεύει και θα νιώθεις ότι δεν δουλεύεις, γιατί θα το αγαπάς, θα σε απορροφά η αίσθηση της δημιουργίας, θα νιώθεις ενθουσιασμό και μια ροή ενέργειας. Αναρωτήσου, αν κέρδιζες ξαφνικά πολλά χρήματα, θα εξακολουθούσες να κάνεις την τωρινή δουλειά σου; Κι αν όχι, τι θα επέλεγες να κάνεις;

-Δεσμεύσου για υπεροχή. Θέσε ως στόχο να βρίσκεσαι στο 10% των κορυφαίων στον τομέα σου.  Αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία και το θεμέλιο της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.  Όταν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, νιώθεις υπέροχα με τον εαυτό σου. Εντόπισε τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία σου και προσπάθησε καθημερινά ώστε να γίνεσαι συνέχεια καλύτερος.

-Εργάσου περισσότερο. Το να δουλεύεις 40 ώρες/εβδομάδα, σου εξασφαλίζει την επιβίωση. Οι πλούσιοι και οι επιτυχημένοι εργάζονται περίπου 59 ώρες/εβδομάδα ενώ στην αρχή της καριέρας τους δουλεύουν 70-80 ώρες/εβδομάδα.

-Στη σύγχρονη κοινωνία η αύξηση των γνώσεων γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας συνεχώς αλλάζουν. Η δια βίου μάθηση αποτελεί μια αναγκαιότητα. Μπορείς να παρακολουθείς σεμινάρια και να διαβάζεις βιβλία σχετικά με τον τομέα σου. Μία ώρα διάβασμα την ημέρα σημαίνει περίπου ένα βιβλίο την εβδομάδα και περίπου πενήντα βιβλία τον χρόνο.

-Αποταμίευσε το 10% του εισοδήματός σου κάθε μήνα κι αν δεν μπορείς, ξεκίνα με 1%. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί γιατί ξοδεύουν όλο τον μισθό τους αγοράζοντας, ακόμη και άχρηστα πράγματα. 

-Δες τις τάσεις της εποχής. Ανάπτυξε τις δεξιότητες που θα πρέπει να έχεις ώστε να ξεχωρίζεις.

-Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κορυφή είναι αυτές που αφοσιώνονται στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αναρωτήσου τι ανάγκες έχουν οι δικοί σου πελάτες ή οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου και προσπάθησε να τις ικανοποιήσεις. 

-Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους, διατήρησε την ακεραιότητά σου. Ο λόγος σου θα πρέπει να είναι συμβόλαιο, διότι κάθε επιτυχημένη επιχείρηση βασίζεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες προς αυτή. Αν λειτουργείς έτσι, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές θα βρεθούν άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν και θα σε στηρίξουν.

-Βάλε προτεραιότητες και εστίασε την προσοχή σου σε αυτές.  Με αυτοπειθαρχία προσπάθησε να τις ολοκληρώσεις πριν περάσεις στο επόμενο στάδιο.

-Ανάπτυξε τη φήμη της ταχύτητας και της αξιοπιστίας. Ζούμε σε μια εποχή που όλοι βιάζονται και είναι ανυπόμονοι. Κινήσου γρήγορα και άδραξε τις ευκαιρίες που δεν έρχονται συχνά.

-Να είσαι προετοιμασμένος για σκαμπανεβάσματα. Η ζωή, η καριέρα, οι σχέσεις έχουν τα κάτω τους και τα πάνω τους. Ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε στη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή απαιτείται περισσότερο από ποτέ να αναπτύξουμε την ικανότητα της γρήγορης αναρρίχησης από τα κάτω μας προς τα πάνω μας.

-Η αυτοπειθαρχία είναι η σημαντικότερη ικανότητα στον δρόμο για την επιτυχία. Αν μπορείς να καταστέλλεις τις παρορμήσεις σου, σημαίνει ότι έχεις αυτοέλεγχο και αυτοκυριαρχία. Μπορεί να μην σε ευχαριστεί να κάνεις κάτι που είναι απαραίτητο αλλά θα δεις ευχάριστα αποτελέσματα, αν πειθαρχήσεις και το κάνεις.

-Ο εγκέφαλός σου έχει 10 δισεκατομμύρια κύτταρα, καθένα από τα οποία συνδέεται με άλλα 20000 νευρικά κύτταρα. Άρα, η ικανότητά σου να βρεις ιδέες που θα σε πάνε βήματα μπροστά είναι απεριόριστη. Γράψε σε ένα χαρτί το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις τώρα και άσε τα κύτταρα του εγκεφάλου σου να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να σου παρουσιάσουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

-Επίλεξε τους σωστούς ανθρώπους δίπλα σου. Χτίσε ένα δίκτυο από σχέσεις υψηλής ποιότητας. Βασικά, όλα τα προβλήματα δημιουργούνται όταν συγχρωτίζεσαι με λάθος ανθρώπους.  Προτίμησε γύρω σου άτομα αισιόδοξα και δημιουργικά, που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν και να τα βοηθήσεις.

-Πρόσεχε πολύ τη φυσική υγεία σου. Γιατί να αποκτήσεις πολλά χρήματα αν δεν ζήσεις για πολύ; Κατάγραψε τις συνήθειές σου, το βάρος σου, τη δίαιτά σου, την καθημερινή άσκηση. Κάνε ό,τι χρειάζεται ώστε να βιώνεις όσο το δυνατό καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και ψυχική ηρεμία.

-Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει ως επιλογή την αποτυχία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν βασίζονται στην τύχη, δεν είναι παίκτες τυχερών παιχνιδιών. Έχουν στρατηγική και ξεπερνούν τους φόβους και τις εμμονές τους.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!