Ψυχολογία - Σχέσεις

25/08/2021 - 07:40

Πώς θα είσαι ελκυστικός και επιθυμητός

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Κάποιες φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι από τη ζωή ή απογοητευμένοι από τον εαυτό μας. Θέλουμε να κάνουμε πολλά αλλά συνεχώς τα αναβάλουμε ή νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις. Συνήθως κάνουμε πλάνα για αλλαγή και ανανέωση αλλά η ρουτίνα της καθημερινότητας φαίνεται να μας κρατά δέσμιους στο ίδιο σημείο. Περνάνε οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες και τίποτα δεν γίνεται πράξη από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας. 

Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί βάζουμε γενικούς, μεγάλους και αόριστους στόχους. Σπάσε κάθε στόχο σε μικρότερους και ξεκίνα με μικρά βήματα σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, αν θες να χάσεις δέκα κιλά, βάλε στόχο να χάσεις δύο κιλά αυτή την εβδομάδα, να τρως ένα φρούτο και να περπατάς ένα χιλιόμετρο κάθε μέρα. Όταν το καταφέρεις, θα είσαι ενθουσιασμένος και την επόμενη εβδομάδα θα βάλεις στόχο να περπατάς δύο χιλιόμετρα, να χάσεις άλλα δύο κιλά και να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μετά από λίγο καιρό το σώμα σου θα σε παρακινεί να πας για περπάτημα, να τρως υγιεινά και δε θα χρειάζεται να καταβάλεις καμία προσπάθεια. 

Συνεπώς η αυτοκυριαρχία, ο αυτοέλεγχος και η επανάληψη διευκολύνουν την προσπάθεια επίτευξης του στόχου. Αλλά το σημαντικότερο είναι η πρόθεση και η απόφαση να αλλάξουμε κάτι. Κοίταξε γύρω σου, όλα αλλάζουν, καπνιστές κόβουν το τσιγάρο, αλκοολικοί σταματούν το ποτό, άτομα που φοβούνται τη δραστηριότητα γίνονται τολμηροί επιχειρηματίες και αμετανόητοι εργένηδες ξαφνικά παντρεύονται! Εσύ γιατί μένεις στάσιμος;

 Αν θες να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου που θα σε κάνει ελκυστικό και επιθυμητό, ξεκίνα με τα ακόλουθα:

Τακτοποίηση: Είναι πολύ σημαντικό στον χώρο σου να υπάρχει καθαριότητα και τάξη. Με αυτό τον τρόπο «τακτοποιείται» το υποσυνείδητό σου, έχεις πιο καθαρή σκέψη και κατανοείς καλύτερα τις ανάγκες σου. Βάλε τάξη στο σπίτι, στον υπολογιστή, στο αυτοκίνητο, στα ρούχα σου και σύντομα θα νιώσεις να διαλύεται το χάος από τη ζωή σου. Όλοι θαυμάζουμε εκείνους που έχουν τη ζωή τους «τακτοποιημένη». Tip! Πάρε ένα μαλακτικό που μυρίζει φρεσκάδα ώστε να νιώθεις ανανεωμένος κάθε φορά που φοράς άλλο ρούχο.

Γυμναστική:  Δεν προσδίδει μόνο ωραίο σώμα, που όλοι το θαυμάζουμε, αλλά ενεργοποιεί και τον νου. Δεν χρειάζεται να αγκομαχείς στο γυμναστήριο, πήγαινε για περπάτημα στη γειτονιά, στην παραλία ή στο βουνό. Αν δεν σου αρέσει η γυμναστική, χόρεψε, κάνε yoga, κινήσου με όποιον τρόπο μπορείς. Υπάρχουν άπειρα βιντεάκια στο YouTube, οπότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν! Tip! Ψάξε για το qigong και τα οφέλη του. 

Ύπνος: Βοηθάει να φαίνεσαι πιο ωραίος εμφανισιακά, πράγμα που ανεβάζει την  αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή σου και έχεις καλή απόδοση σε όλους τους τομείς. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος ανανεώνει την ενέργεια και βοηθά στη μείωση καρδιακών παθήσεων. Πριν κοιμηθείς οραματίσου τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να είναι. Αυτή η εικόνα θα σε ωθήσει να κάνεις κάθε μέρα κάτι για τον στόχο σου.

Μουσική: Είναι το πιο εύκολο αλλά πολύ αποτελεσματικό μέσο. Ακούς ένα χαρούμενο τραγούδι και σου αλλάζει αμέσως τη διάθεση. Κάνε μια playlist με τραγούδια που σε «ανεβάζουν», άκουσέ τα στη διάρκεια της ημέρας όσες φορές θέλεις και λικνίσου στον ρυθμό της μελωδίας.

Τραγούδι: Γιατί νομίζεις ότι ακριβοπληρώνονται οι τραγουδιστές; Διότι εκφράζουν μια ανάγκη που όλοι έχουμε, να εκφραστούμε μελωδικά ή…κακόφωνα αλλά δεν μπορούμε. Αντέδρασε όπως σου βγαίνει, τραγούδα, φώναξε, βγάλε κραυγές ή τσίριξε. Φεύγει μεγάλη ένταση από μέσα σου και μετά θα νιώθεις γαλήνια. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο σπίτι γιατί μάλλον οι γείτονες θα καλέσουν την αστυνομία για παρενόχληση των αυτιών τους! Προτίμησε το αυτοκίνητο καθώς οδηγείς ή βρες ένα έρημο μέρος, θα σου φύγουν τα νεύρα και η ένταση, θα επιστρέψεις με χαμόγελο και θα είσαι έτοιμος για την αλλαγή που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. 

Βιβλία: Όσο κι αν ακούγεται απαρχαιωμένο το διάβασμα βιβλίων, υπάρχουν και τα ebooks. Αύξησε τις γνώσεις σου! Το διάβασμα ενισχύει τη φαντασία, καλυτερεύει τη μνήμη, διαλύει το άγχος, σε ταξιδεύει νοητικά και σε κάνει ενδιαφέρον άτομο στην παρέα, αφού θα έχεις πολλά να πεις. 

Κάτι καινούριο:  Πολλοί κάνουν τα ίδια κάθε μέρα, ντύνονται με τα ίδια ρούχα, πάνε στα ίδια μέρη, τρώνε τα ίδια φαγητά. Αν το κάνεις κι εσύ, σταμάτα αμέσως. Μαγείρεψε κάτι διαφορετικό, άλλαξε τα μαλλιά σου, τα ρούχα, τα χόμπι σου, δείξε στον/στη σύντροφό σου ότι θες να σου κάνει εκπλήξεις και κάνε κι εσύ το ίδιο με ευφάνταστες ιδέες. Βρες τι σε παθιάζει στη ζωή σου και ξεκίνα να ασχολείσαι με αυτό.

Διαλογισμός: Μη νομίζεις ότι θα πρέπει να βάλεις τα πόδια σου πάνω από το κεφάλι και να βγάζεις άναρθρους ήχους. Βρες ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σου ή κάπου στη φύση, κάθισε αναπαυτικά με τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία και παρακολούθησε την αναπνοή σου. Επίσης, ρώτα πολλές φορές μέσα στη μέρα «πώς νιώθω τώρα;». Άκου τι έχει να σου πει ο εαυτός σου, ξεκίνα έναν διάλογο μαζί του και θα εκπλαγείς! 

Κοινωνικοποίηση: Η παρέα ή η κουβέντα με κάποιον αγαπημένο άνθρωπο σε ανανεώνει, σε ξαλαφρώνει, σου δίνει δύναμη και μια αίσθηση ασφάλειας. Άνοιξε την καρδιά σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Κι αν δεν έχεις ένα τέτοιο άτομο ψάξε την αιτία ή απευθύνσου σε κάποιον ειδικό.  

Μπάνιο: Ακούγεται πολύ απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό. Ένα δροσερό μπάνιο το πρωί θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια να ξεκινήσεις τη μέρα και ένα χλιαρό μπάνιο το βράδυ θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το σώμα και τον νου ώστε να αποκοιμηθείς ήρεμα και ευχάριστα. Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα αιθέρια έλαια ή ακόμη και βότανα. 

Ευγνωμοσύνη: Κάθε μέρα κάνε μια αυτοπαρατήρηση και αυτοαξιολόγηση. Μέτρα πόσα όμορφα πράγματα σου συνέβησαν και νιώσε αγαλλίαση, πόσα υλικά αγαθά έχεις και νιώσε χαρά, πόσοι σου είπαν μια καλή κουβέντα ή σε βοήθησαν και νιώσε ευδαιμονία. Όμως, σημείωσε και τις αδυναμίες σου, αυτές είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της ζωής σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη και για τα «σκοτεινά» σημεία σου. Για κάποιο λόγο υπάρχουν που σε βοηθούν να τον βρεις και να απελευθερωθείς από τα δεσμά σου.  

Αγκαλίτσες: Τα άγγιγμα και το χάδι κάνουν το σώμα μας να εκκρίνει χημικές ουσίες που ομορφαίνουν τη διάθεση και νιώθουμε δυνατοί να καταφέρουμε τα πάντα. Αγκάλιασε τον σύντροφό σου ή χάιδεψε το κατοικίδιό σου. Καθημερινά άγγιξε τον εαυτό σου με αγάπη, δώσε του μια αληθινή αγκαλιά, που από κανέναν άλλον δεν πρόκειται να λάβεις.

Τέχνη: Βρες τι σε εμπνέει και βάλτο στην καθημερινότητά σου, κάθε μέρα θα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο χαρούμενη. Θα ξυπνάς με ενέργεια και ενθουσιασμό για να βιώσεις άλλη μια ανεπανάληπτη μέρα.

Έρωτας: Είναι ο καλύτερος τρόπος ανανέωσης. Ο οργανισμός κατακλύζεται από νευροδιαβιβαστές που σε κρατούν σε εγρήγορση, σου ανεβάζουν τη διάθεση και είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τον κόσμο. Όμως διαρκεί λίγο! Προσπάθησε πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου και μετά να ερωτευτείς, αλλιώς είναι σαν να ψάχνεις για δεκανίκια που θα στηρίζουν το ετοιμόρροπο εγώ σου.

Χαμόγελο:  Το ωραίο χαμόγελο δεν είναι πλεονέκτημα μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε εργασιακό. Φαντάζεσαι έναν πωλητή να του λείπουν δόντια, να είναι θεόστραβα ή κιτρινισμένα και να προσπαθεί να σου πουλήσει κάτι; Το πιθανότερο είναι ότι δε θα του αφιερώσεις χρόνο και δεν θα αγοράσεις κάτι. Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να φτιάξεις τα δόντια σου, χαμογέλασε αυθεντικά. Ο άλλος το αντιλαμβάνεται και είναι ό,τι πιο πολύτιμο και ελκυστικό στην εποχή μας.  

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!