Ψυχολογία - Σχέσεις

03/07/2019 - 08:32

Πώς θα κάνεις κάποιον να παραληρεί για σένα!

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Συνήθως εκείνο που μας γοητεύει στον άλλον είναι η ικανότητά του να μας αποσπάσει από το δικό μας παρόν και να μας ενσωματώσει σε μια άλλη διάσταση. Τον έρωτα τον βιώνουμε σαν μια δύναμη στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε, στην όλη κατάσταση υποβόσκει μια εξάρτηση που δημιουργεί  μια ψυχική ανάγκη ισοδύναμη με την ανάγκη για οξυγόνο ή τροφή. 


Με τις κατάλληλες γνώσεις μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στο άτομο που μας ενδιαφέρει «εξαρτήσεις», μαθαίνοντάς τον να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο στα δικά μας ερεθίσματα. Έτσι οι ενέργειές μας θα  έχουν την ίδια επίδραση που έχει ένα δόλωμα σε ένα ζώο ή ή κίνηση της κάπας μπροστά στον ταύρο.


Ότι μπορεί να γίνει αυτό το απέδειξε ο Ιβάν Παβλόφ ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές του. Μελέτησε τα εξαρτημένα ανακλαστικά στους σκύλους. Συγκεκριμένα, όταν ένας σκύλος βλέπει τροφή εκκρίνει σάλιο. Αν κάθε φορά που εμφανίζεται η τροφή χτυπάει ταυτόχρονα ένα κουδούνι μετά από έναν αριθμό επαναλήψεων ο ήχος του κουδουνιού ενεργοποιεί την έκκριση σιέλου χωρίς την παρουσία τροφής.  Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε ποντίκια που έμαθαν να παίρνουν την τροφή τους πατώντας ένα μοχλό που βρισκόταν σε μια γωνιά του κλουβιού τους. Ακόμη και οι κατσαρίδες διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς μάθησης.. 


Αυτή η μέθοδος της συσχέτισης ενός ουδέτερου ερεθίσματος με ένα σημαντικό ερέθισμα είναι ένας τύπος εκμάθησης που χρησιμοποιούν τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας πολύπλοκα εγκεφαλικά συστήματα. Μέσω της διαδικασίας αυτής που ονομάζεται εξαρτημένη ανακλαστική μάθηση ή κλασσική εξαρτημένη μάθηση επέρχεται σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς.


Πολύ απλά πράγματα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν κάποιον «εξαρτημένο». Αν για παράδειγμα τηλεφωνείτε στο ταίρι σας κάθε μέρα στις 6:30 το απόγευμα, μετά από μερικές μέρες όταν θα πλησιάζει η συγκεκριμένη ώρα εκείνος θα κοιτάει συνεχώς τη μια το ρολόι του την άλλη το τηλέφωνο. Θα κυριαρχεί η σκέψη σας στο μυαλό του και αν αργήσετε να τηλεφωνήσετε το πιθανότερο είναι ότι θα εκδηλώσει συμπτώματα στέρησης. Επίσης αν ένα συγκεκριμένο εσώρουχο το φοράτε κάθε φορά που ακολουθούν παθιασμένες σκηνές, όταν το ξαναφορέσετε θα υπάρχει η αναμενόμενη αντίδραση. Μηνύματα στο κινητό με υποσχέσεις για βραδιές αχαλίνωτου σεξ που επαναλαμβάνονται περιοδικά, μπορούν να κάνουν κάθε επόμενο μήνυμα  να έχει την ίδια επίδραση με το κουδούνι στα σκυλιά του Παβλόφ.


Εφαρμόζοντας λοιπόν τέτοιες τεχνικές -υπάρχει τεράστια λίστα- το μυαλό του αγαπημένου σας θα γεμίζει από την εικόνα σας, θα  στοιχειώνετε τις σκέψεις του, τα όνειρά του αλλά και τις φαντασιώσεις του.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!