Ψυχολογία - Σχέσεις

04/08/2021 - 09:19

Πού οδηγείς τη ζωή σου;

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Πολλές φορές πρέπει να είσαι ευέλικτος με τον/την σύντροφό σου ή να μη γαντζώνεσαι από σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Μην περιμένεις να βρεθείς σε απόγνωση για να κάνεις αλλαγές, γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο. Με αυτοπεποίθηση άλλαξε την πορεία σου πριν να είναι αργά.

Θα σου αναφέρω την ιστορία που υπάρχει στο βιβλίο “The Seven Habits of Highly Effective People” του Stephen Covey: Μια σκοτεινή νύχτα ένα πολεμικό πλοίο επέστρεφε στο λιμάνι. Ο καιρός ήταν άσχημος και η θάλασσα φουρτουνιασμένη, ενώ η ομίχλη έκανε το ταξίδι ακόμη πιο δύσκολο. Μόλις σκοτείνιασε, ο παρατηρητής είδε ένα φως στη δεξιά πλευρά της πλώρης. «Είναι σταθερό ή κινείται;» ρώτησε ο καπετάνιος. «Σταθερό» απάντησε ο παρατηρητής, πράγμα που σήμαινε ότι το πλοίο βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης.

Ο καπετάνιος έδωσε εντολή στο σηματωρό να στείλει το εξής μήνυμα: «Είμαστε σε πορεία σύγκρουσης, σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε την πορεία σας κατά 20 μοίρες». Επέστρεψε ένα σήμα που έλεγε: «Εσείς πρέπει να αλλάξετε πορεία». Ο καπετάνιος ενοχλημένος ζήτησε να μεταδοθεί το εξής μήνυμα: «Είμαι ο καπετάνιος και σας ζητώ να αλλάξετε πορεία κατά 20 μοίρες». Η απάντηση που πήρε ήταν η εξής: «Είμαι ναύτης δεύτερης τάξης και σας συμβουλεύω ξανά να αλλάξετε την πορεία σας». Ο καπετάνιος έξαλλος έστειλε το μήνυμα: «Είμαι πολεμικό πλοίο, σε καλώ να αλλάξεις άμεσα την πορεία σου».  Και έλαβε την εξής απάντηση: «Είμαι φάρος».

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!